Naslednja postaja bitke za teran − sodišče EU

Evropska komisija je še uradno sprejela delegirani akt, s katerim dopušča hrvaškim vinarjem uporabo imena teran kot sorte trte.

Objavljeno
19. maj 2017 15.09
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj sicer zatrjuje, da »teran je in ostaja slovenska zaščitena označba porekla, registrirana v EU«. Tako da nihče ne sme komercialno uporabljati imena teran za vino v nasprotju s pravili njegove zaščite.  

Kot pojasnjuje evropska komisija, je namen akta hrvaškim proizvajalcem vina omogočiti, da za označevanje svojega vina še naprej uporabljajo ime sorte vinske trte »teran«, ki se je v zadevni regiji tradicionalno uporabljalo pred pristopom Hrvaške 1. julija 2013, pod pogojem, da ga uporabljajo izključno pod zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra.

Po javni objavi predloga akta 17. marca je bilo v štirih tednih zbranih enajst prispevkov: šestih nevladnih organizacij, dveh skupin evropskih državljanov, ene akademsko-raziskovalne institucije, enega javnega organa in enega poklicnega združenja.

V komisiji pojasnjujejo, da je bil v večini prejetih odzivov poudarek na stališčih, že izraženih pri izmenjavi pisem slovenskih organov in vinarjev z evropsko komisijo, zlasti glede poseganja v že sprejeto stanje pri zaščiti terana, neobstoja tradicije uporabe imena teran na Hrvaškem in tveganja zavajanja potrošnikov ali razširitve območja uporabe imena teran na Hrvaškem.

Kot so sporočili, so delegirani akt sprejeli v skladu z obveznostmi evropske komisije in po posvetovanjih tako z državami članicami kot tudi s splošno javnostjo. Preden bo akt začel veljati, bo poslan še evropskemu parlamentu in svetu EU. V obeh institucijah bi ga sicer lahko zavrnili, a takšna možnost je glede na položaj le teoretična.  

Slovenija je že večkrat napovedala, da bo izjemo za Hrvaško izpodbijala na sodišču EU. Da je to še vedno pripravljena narediti, so tudi danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo. »Slovenija je še naprej odločena, da bo kljub sprejemu delegirane uredbe s strani komisije nadaljevala z aktivnostmi za ohranitev celovitosti zaščite vina Teran. Tako bo zahtevala obravnavo delegirane uredbe na svetu EU, hkrati pa bo uporabila vsa razpoložljiva pravna sredstva, vključno z izpodbijanjem uredbe s tožbo pred sodiščem EU, če bo ta objavljena,« so zapisali v izjavi za javnost.