Nižanje stroškov v kmetijstvu

Cene proizvodov in storitev za tekočo porabo v kmetijstvu so v oktobru znova padle.

Objavljeno
15. december 2015 13.40
Setev pšenice v Prekmurju 10.oktobra 2015 [setev,pšenica,Prekmurje,kmetijstvo,žita]
M. Š.
M. Š.
Ljubljana − Cene inputov v kmetijstvu so bile oktobra v primerjavi s septembom nižje v povprečju za 0,3 odstotka, medtem ko so bile v primerjavi z istim mesecem lani nižje v povprečju za 3,5 odstotka so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs).

Z indeksi cen inputov v kmetijstvu spremljajo gibanje cen proizvodov in storitev za tekočo porabo, kot denimo cene semen poljščin, gnojil, krmil ipd., in za investicije v kmetijstvu, denimo cene kmetijske mehanizacije in opreme. In kot kažejo izračunane primerjave, so se cene vhodnih stroškov v kmetijstvu tudi oktobra znižale. Cene proizvodov in storitev za tekočo porabo so se oktobra v primerjavi s septembrom znižale v povprečju za 0,4 odstotka, na letni ravni pa so bile nižje v povprečju za 5,7 odstotka.

Ponovno nižje cene gnojil

Oktobra so se po podatkih Sursa ponovno znižale cene gnojil. V primerjavi z mesecem prej so bile nižje v povprečju za 4,2 odstotka. Najbolj so se znižale cene dušikovih gnojil (v povprečju za 7,5 odstotka), najmanj pa ponovno cene gnojil NPK (v povprečju za 1,7 odstotka).

Malo (0,1 odstotka) so se v primerjavi s septembrom v povprečju znižale tudi cene krmil. To se je zgodilo le v skupini žita in drugi proizvodi, medtem ko se cene močnih krmil tudi oktobra niso spremenile.

So bile pa cene proizvodov in storitev za investicije v kmetijstvu oktobra v primerjavi s septembrom višje v povprečju za 0,1 odstotka, medtem ko so bile na letni ravni v povprečju za dva odstotka višje. Med cenami proizvodov in storitev za investicije v kmetijstvu so se oktobra v primerjavi s septembrom zvišale le cene zgradb (v povprečju za 0,4 odstotka), medtem ko so cene opreme ostale nespremenjene.