Vsebnost maščobe v odkupljenem mleku je bila v vseh prvih štirih letošnjih mesecih nižja kot v istem obdobju lani, vsebnost beljakovin pa je bila višja. V primerjavi z mlekom, odkupljenim v predhodnem mesecu, pa se je vsebnost maščob in tudi beljakovin zmanjšala.
Proizvodnja masla se je v aprilu 2015 prvič letos povečala tudi v primerjavi z lanskim aprilom (za več kot 13 odstotkov), v primerjavi s prejšnjim mesecem pa za kar 21 odstotkov. Kljub temu je bila proizvodnja v prvih štirih mesecih za 12 odstotkov manjša kot v istem obdobju preteklega leta. Podobno kot pri maslu tudi pri konzumnem mleku prvič letos beležijo pozitivne trende glede na lanske mesece: v primerjavi s proizvodnjo v aprilu 2014 se je proizvodnja povečala za 14 odstotkov. V primerjavi z marcem letos pa se je povečala za skoraj 7 odstotkov, medtem ko je bila skupna proizvodnja v prvih štirih letošnjih mesecih še vedno za več kot dva odstotka manjša kot v istem obdobju lani.
Proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov je bila v aprilu 2015 za skoraj 11 odstotkov manjša kot v marcu, hkrati pa tudi za več kot 17 odstotkov manjša kot v aprilu 2014. V prvih štirih mesecih leta 2015 je bilo proizvedenih za 10 odstotkov manj fermentiranih mlečnih izdelkov kot v istem obdobju prejšnjega leta.
Manj smetane in sira
Proizvodnja smetane se je zmanjšala v primerjavi s prejšnjim mesecem za več kot 13 odstotkov, v primerjavi z lanskim aprilom pa za skoraj 18 odstotkov. Kljub temu smetana ostaja edina skupina mlečnih izdelkov, katerih skupna proizvodnja v prvih štirih mesecih letos je bila večja od proizvodnje v enakem lanskem obdobju (za 2 odstotka.
Tudi proizvodnja sira se je v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšala in sicer za več kot 3 odstotke, v primerjavi z lanskim aprilom pa skoraj za 17 odstotkov. Skupna proizvodnja sira v prvih štirih mesecih leta 2015 je bila za več kot 7 odstotkov manjša kot v istem obdobju lani.Proizvodnja mleka v prahu je bila v aprilu letos sicer precej večja kot v predhodnem mesecu, kljub temu pa manjša kot v aprilu 2014.