Dodatna denarna pomoč evropskim kmetom zaradi ruskih sankcij

EU bo zaradi ruskih sankcij kmetom namenila še 165 milijonov evrov pomoči.

Objavljeno
30. september 2014 16.11
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Bruselj - EU je v ponedeljek sprejela nov paket ukrepov pomoči za kmete, ki so jih prizadele ruske sankcije prepovedi uvoza, vreden 165 milijonov evrov. Z njimi želi EU preprečiti, da bi cene sadja in zelenjave zaradi presežkov pretirano rasle. Zaradi namigovanj, da je pri prvem paketu pomoči prišlo do zlorab, je EU tokrat zaostrila pogoje, piše STA.

Potem ko je Rusija avgusta uvedla popoln embargo na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške, je EU izvedla vrsto izrednih ukrepov za pomoč pridelovalcem sadja in zelenjave, skupaj vrednih 125 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta teden je EU sprejela še dodatne ukrepe, ki se nanašajo na pridelovalce jabolk, hrušk, kivija, pomaranč, limon, mandarin, grozdja, korenja, kumar, paprike in paradižnika.

Tokratna pomoč sicer predvideva strožje pogoje za pridobitev. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bodo do pomoči upravičeni kmetje iz 12 držav EU, ki so lani v Rusijo izvozile največ sadja in zelenjave.

Rusija je prejšnji teden namreč uvedla popoln embargo na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške, poteza pa je odgovor na sankcije zahodnih držav proti Rusiji zaradi ukrajinske krize.