Podeželje ni samo kmetijstvo

Na tretjem slovenskem podeželskem parlamentu tudi o usklajevanju razvojne vizije in novih priložnostih.

Objavljeno
07. oktober 2015 18.39
bsa vetrnica
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Podčetrtek, Ljubljana - V Termah Olimje se je danes začel 3. slovenski podeželski parlament, ki poteka pod naslovom »Podeželski parlament prispeva k udejanjanju participativne demokracije«. V dveh dneh se ga bo udeležilo okrog 250 predstavnikov slovenskega podeželja, vključno z vidnimi predstavniki strokovne in politične javnosti.

Dogodek je izjemna priložnost za izmenjavo mnenj in usklajevanje vizije slovenskega podeželja v prihodnosti. Temeljni cilji razprav, tematskih delavnic in javnih soočenj so usmerjeni v ustvarjanje prostora za intenzivno izmenjavo mnenj in usklajevanje vizije slovenskega podeželja v prihodnosti, poudarjajo organizatorji.
Udeležence so nagovorili trije visoki gostje, predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter nizozemska kmetijska ministrica Sharon Dijksma.

Minister Židan je v svojem govoru uvodoma poudaril, da je podeželje v Sloveniji nekaj posebnega. »Zavedati se moramo, da je pomemben del podeželja kmetijstvo, vendar podeželje ni le kmetijstvo. Podeželje je tudi prostor, kjer živi 57 odstotkov vseh državljanov in državljank in obsega 90 odstotkov celotnega ozemlja Slovenije. Zato moramo razmišljati o izzivih. Podeželje je tudi pravica do dobre infrastrukture, do šolskega in zdravstvenega sistema ter do možnosti razvoj podjetništva.« Kot že nekajkrat doslej je tudi tokrat izpostavil, da je Slovenija ena prvih držav ki ji je uspelo pripraviti in dobiti potrjen Program razvoja podeželja (PRP) za finančno podprto novo programsko obdobje do leta 2020, in da je ta program mogoče še izboljšati. »Več strokovnih skupin je več mesecev delovalo in je že predlagalo spremembe, da PRP naredimo še bolj operativnega. Nove usmeritve so že narejene in v prihodnjih tednih bo Slovenija izboljšan PRP poslala na Evropsko komisijo,« je povedal minister in poudaril, da je smisel slovenskega podeželskega parlamenta v tem, da oblast dobi jasne usmeritve kaj podeželje potrebuje.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez pa je v nagovoru udeležencem izpostavil pomen podeželskega parlamenta kot prostora za izmenjavo mnenj, ki v središče postavlja vse izzive, s katerimi se v zadnjem času sooča kmetijstvo, in še, da »ima kmetijstvo veliko večjo težo in pomen, kot mu ga pripisujemo in je videti na prvi pogled« , saj je skoraj polovico prebivalstva EU vključeno v kmetijstvo in skupno kmetijsko politiko.

Častna gostja tokratnega podeželskega parlamenta nizozemska ministrica za kmetijstvo Sharon Dijksma pa je v svojem govoru poudarila navdušenje nad Slovenijo, »ki ima izjemne naravne lepote in je ena najbolj zelenih držav EU«. Povedala je, da je sodelovanje med Slovenijo in Kraljevino Nizozemsko posebej na področju kmetijstva že zelo dobro, a je potrebno povezovanje vseh držav znotraj EU, saj je kmetijstvo panoga, ki se ukvarja z veliko problemi in je zelo pomembna. Poudarila je tudi, da se obe državi ukvarjata s podobnimi izzivi kot so povečanje delovnih mest, konkurenčnosti, samooskrbe, ohranjanje narave in drugo.
V okviru podeželskega parlamenta potekajo tudi predavanja in različne delavnice, na katerih udeleženci lahko aktivno sodelujejo. Ugotovitve in zaključki delavnic bodo udeležencem predstavljeni jutri, ko se bo dogodek zaključil tudi s sprejemom deklaracije 3. slovenskega podeželskega parlamenta.