Sejem Agra: Slovenski živilski izdelki odlični

Končana tri ocenjevanja živilskih izdelkov. 48 od 144 ocenjevanih izdelkov je dobilo zlate medalje.

Objavljeno
22. junij 2015 21.49
*kze* Mlekarna Vipava
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Gornja Radgona – Skupna ocena predsednikov treh ocenjevalnih komisij živilskih izdelkov je enotna: slovenska živilskopredelovalna industrija zna izdelati odlične izdelke. S tem, kako te izdelke potem uspešno prodajati in preživeti na trgu, se živilski strokovnjaki niso ukvarjali.

Do zdaj so se že končala ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Pri mesu je komisija ocenjevala 24 vzorcev mesa in predpripravljenih jedi iz svežega mesa šestih proizvajalcev ter 120 vzorcev mesnih izdelkov 21 proizvajalcev iz Slovenije in Hrvaške.

Po besedah predsednika komisije dr. Božidarja Žlendra razveseljuje to, da se je letos število sodelujočih podjetij in ocenjenih vzorcev povečalo, kar lahko kaže na razvoj dejavnosti oziroma več malih proizvajalcev. Tudi zlatih medalj je več, kar pomeni, da je na slovenskem trgu vse več izdelkov najboljše kakovosti. Tokrat je kar 48 od 144 ocenjevanih izdelkov dobilo zlate medalje. Opozoril pa je, da bi morala slovenska mesnopredelovalna industrija še bolj upoštevati sodobne prehranske zahteve po manj mastni in kalorični hrani, po bolj zdravih maščobah, po manj soli v hrani in po uporabi manj ali celo nič dodatkov v predelavi.

Na to, da se tudi mlečnopredelovalna industrija verjetno odziva na zahteve vse bolj ozaveščenih potrošnikov, zato ponuja več tehnološko zahtevnejših izdelkov z manj dodatki, pa je opozoril predsednik komisije za ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov dr. Bogdan Perko. To se po njegovem letos kaže predvsem v več čvrstih jogurtih med ocenjevanimi izdelki. Tehnologija proizvodnje takšnih jogurtov je zahtevnejša od tiste za tekoče jogurte, »a pri čvrstih vsaj veste, kaj jeste«, je bil kritičen do po njegovem velikega števila nepotrebnih dodatkov v tekočih jogurtih. Ta komisija je v oceno dobila 148 vzorcev 24 proizvajalcev iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije in jih kar 73 nagradila z velikimi zlatimi in z zlatimi medaljami. Med proizvajalci je bilo veliko majhnih, kar kaže na usmerjanje k lokalni potrošnji in k slovenski samopreskrbi z najkakovostnejšimi izdelki, je dejal Perko.

Veliko novih, manjših proizvajalcev pa se je pojavilo tudi na področju sadnih sokov iz domačih surovin, je v imenu predsednika komisije dr. Janeza Hribarja dejala dr. Majda Bagar - Povše, članica ocenjevalne komisije. Poudarila je, da so še posebno odlični slovenski sadni nektarji, da pa so dobri, če ne že odlični tudi slovenski sadni sokovi. Na ocenjevanje je prispelo 95 izdelkov, komisija pa je podelila 58 velikih zlatih in zlatih medalj.