Širitev zaščite terana na italijanski Kras

Slovenski kmetijski minister se strinja o širitvi zaščite, kakršno omogoča pravni red EU.

Objavljeno
17. november 2015 10.44
Vinska cesta na Krasu, 6. novembra 2014
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana − Slovenija se strinja s čezmejno zaščito vina teran, kar pomeni, da bi slovensko zaščito terana razširili na kraško planoto v Italiji, je po pogovorih z italijanskim ministrom za kmetijstvo Mauriziem Martino ob robu zasedanja sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Bruslju povedal slovenski minister Dejan Židan.

S tem je konec ugibanj o morebitni širitvi zaščite kraškega vina teran na kraško planoto v Italiji oziroma na okrog 40 hektarov površin, kjer tamkajšnji vinogradniki in vinarji pridelujejo teran, za katerega pa po uveljavljeni slovenski zaščiti tega vina v EU niso smeli uporabljati imena teran. Italijanska stran je širitev njegove zaščite na svoj del Krasa izpostavljala v duhu dobrega čezmejnega sodelovanja na področju kmetijstva.

Delovna skupina orje ledino

Kot je poudaril slovenski minister, pravni red EU od leta 2000 omogoča, da se zaščita iz ene države razširi na drugo. »Mi se s tem strinjamo in smo se dogovorili za ustanovitev skupne delovne skupine, ki se bo prvič sestala predvidoma 11. decembra letos. Ta delovna skupina bo morala orati ledino, saj ni predpisa, ki bi določal način, kako to na tehnični način izpeljati. Oboji se zavzemamo, da se omogoči pridelava terana po isti klasifikaciji, pod istimi pogoji na celotnem Krasu.«

Pri tem je Židan dodal, da bosta obe strani še naprej zagovarjali, da je teran lahko samo na Krasu. Ne more pa to biti vino, ki ga pridelujejo v hrvaški Istri. To je zapisano tudi v skupni in uradno usklajeni izjavi obeh strani. »Zelo jasno smo povedali, da je širitev na Italijo možna šele, ko bo zgodba z drugo državo zaprta. Torej sta zdaj dve državi, ki se borita za isto stvar − teran je mogoče pridelovati samo na Krasu.«

Je bil postopek transparenten?

Na temo terana je Židan govoril tudi na srečanju s prvim podpredsednikom evropske komisije Fransom Timmermansom, odgovornim za transparentnost pravnih postopkov. Na sestanku, kjer sta med drugim govorila o migracijah in arbitražnem sporazumu, mu je podrobneje predstavil tudi dogajanje okrog terana in pričakovanje, »da je komisija tista, ki nas varuje, ki varuje pravni red in ne da se moramo ves čas varovati pred komisijo«. Zadovoljen je z obljubo, da bodo Timmermansovi ljudje pogledali ne le vsebino, ampak tudi sámo transparentnost postopka, ki je potekal okrog terana in hrvaških apetitov po njem.