Škod za pozebo ni mogoče plačati prej

Tako je zaradi pravil evropskega pravnega reda, je ob ogledu Sadjarstva Mirosan povedal Židan in odšel na Dunaj

Objavljeno
10. maj 2017 21.02
KMETJE PROTI POZEBI
Brane Piano
Brane Piano
Žalec - Med dvodnevnim obiskom vlade v Savinjski regiji se je pristojni minister dejan Židan seznanil tudi s škodo v Sadjarstvu Mirosan in za Delo pojasnil, zakaj lahko sistemsko pomoč za škode v kmetijstvu izplačujejo šele v naslednjem letu.

»Država je tik pred tem, da začnemo izplačevati pomoč po lanski pozebi. Potrebno je povedati, da tudi pomoč za letošnjo pozebo ne bo mogla biti izplačana prej kot maja 2018. Zakaj? Zato, ker po evropskem pravnem redu najprej potrebujemo statistične podatke o povprečnih cenah pridelkov v prejšnjem letu, statistika pa to izračuna šele v aprilu in če smo hitri, v mesecu maju sledijo izplačila,« je po ogledu Mirosana povedal Židan.

Sadjarstvo Mirosan se je razvilo iz majhnega drevesničarskega podjetja, ukvarja se s pridelavo sadja in sadik, proizvaja in predeluje jabolčne krhlje ter druge izdelke za Slovenijo in tujino z uporabo naravnih virov in mehanizmov tako krepi smernice ekološkega kmetijstva. Zaposluje več kot 120 ljudi. Letos so na 140 hektarih jablan drugo leto zapored doživeli pozebo in čeprav so imeli pridelek zavarovan, je izpad prihodka velik. »Družba se prilagaja tem razmeram in ne obupujejo, iščejo rešitve, tudi vidim, da jih bodo našli,« je dejal Židan.