Slovenska čebela brenči v Bruslju

V interaktivnem paviljonu Čebelji svet se prepletajo prava, navidezna in nadgrajena resničnost. 

Objavljeno
15. maj 2017 22.10
Čebelarstvo na Igu, 8. marca 2014
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj – Slovenija prizadevanja za zaščito čebel čedalje bolj intenzivno predstavlja na evropskem in svetovnem odru. Glavni cilj je doseči, da bi 20. maj postal mednarodni dan čebel.

Interaktivni paviljon Čebelji svet, ki je bil okviru kampanje postavljen na sedežu evropske komisije v bruseljski palači Berlaymont, naj bi pokazal še slovensko znanje. V njem se druga z drugo prepletajo prava, navidezna in nadgrajena resničnost. Obiskovalci lahko z uporabo posebnih očal, denimo, vidijo, kaj se dogaja v čebelnjaku. »Tudi 'letijo' lahko kot čebele,« je povedal producent navidezne in nadgrajene resničnosti v paviljonu Marko Cafnik. S posebno aplikacijo lahko doživijo nadgrajeno resničnost – opazujejo čebelo na območju paviljona.

V paviljonu, ki spominja na satje in ima šestmetrski premer, lahko vonjajo propolis, slišijo brenčanje, si ogledajo slovenske fotografije čebel. Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je prepričan, da bo do konca leta, ko naj bi o predlogu odločala generalna skupščina Združenih narodov, 20. maj potrjen za dan čebel. »Karkoli se zgodi, najprej imajo škodo čebele. Nazadnje je bila pozeba,« je povedal v Bruslju in se zavzel za zaščito opraševalcev na ravni EU.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pa je opozoril, da je čebela ogrožena in da brez čebelarjeve pomoči ne more preživeti. Tudi Violeta Bulc, evropska komisarka za transport, je odločna zagovornica zaščite vsesplošno koristnih čebel. Navsezadnje tudi zato, »ker je svet čebel podoben evropski komisiji«. Navzven je videti kaotičen, navznoter pa je organiziran in učinkovit.