Slovenska kmetica leta 2014 je Korošica Milka Podričnik

Kljub poklicu strojnega tehnika je po poroki postala kmetica na gorsko-hribovski kmetiji

Objavljeno
17. oktober 2014 13.56
mpi petaci
M. Š., gospodarstvo
M. Š., gospodarstvo
Ljubljana − Zveza kmetic Slovenije je za letošnjo kmetico leta (izbor poteka že 12 let) razglasila Milko Podričnik iz Mežiške doline. Priznanje so ji podelili na osrednji prireditvi ob svetovnem dnevu kmetic, ki so jo pripravili v Zagorju ob Savi.

Slovenska kmetica leta 2014 je z gorsko-hribovske kmetije z Loma nad Mežico, kjer je glavna dejavnost živinoreja. Kmetija ima 17 hektarov kmetijskih površin, pretežno travnikov in pašnikov, osem hektarov je gozda, in leži neposredno ob meji z Avstrijo.

Kljub poklicu strojnega tehnika je Milka Podričnik po poroki leta 1982 postala kmetica. Že vrsto let je aktivna v lokalnem društvu kmetic Mežiške doline, kjer je bila ena prvih pobudnic, da je društvo sploh resnično zaživelo, in tudi v Zvezi kmetic Slovenije. Poleg opravil na kmetiji se ukvarja s peko peciva, izdelavo sira v hlebih in skute. V jesenskih mesecih pa se posveča tudi grozdju, saj na kmetiji raste najdebelejša trta v Sloveniji, ki po obsegu meri kar 109 centimetrov.

Prireditve Kmetica leta 2014, ki jo vsako leto organizira Zveza kmetic Slovenije, se je poleg ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Ta je v svojem nagovoru dejal: »Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bo razvoj podeželja in zlasti kakovost življenja, tudi za mlade ljudi, ostala ena redkih primerljivih prednosti, ki jih ima naša država v primerjavi z drugimi državami v Srednji in Vzhodni Evropi po priključitvi EU.« Prepričan je, da je naše podeželje še vedno dovolj privlačno, tudi za mlade ljudi, da se vračajo in ga na novo spodbujajo. Obenem se je zahvalil kmeticam, ženskam vseh generacij za njihovo predano delo.