Statistika potrjuje slabše razmere v živinoreji

Oktobrski zakol živali v slovenskih klavnicah je bil sicer večji kot mesec prej, a je zaostal za lanskim.

Objavljeno
22. december 2015 12.44
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Ljubljana − Najbolj sveži objavljeni podatki državnega statističnega urada kažejo, da so oktobra letos v slovenskih klavnicah zaklali razen ovac več vseh drugih vrst živali kot v septembru 2015, večja je bila tudi masa pridobljenega mesa. A primerjava z istim časom lani pokaže, da so bile lanske številke o zakolih višje.

Natančnejša primerjava o dogajanju v oktobru in septembru letos kaže, da je bilo v slovenskih klavnicah oktobra zaklano petino (20 odstotkov) več govejih živali (približno 2000 glav več) kot septembra, konj približno 19 odstotkov več, perutnine okrog tri odstotke več (približno 78.000 kljunov več) in prašičev okrog dva odstotka več (približno 300 živali več). Negativen trend je le pri ovcah, teh so zaklali približno 14 odstotkov manj (približno sto živali manj).

Mase trupov zaklanih živali so sledile spremembam v številu v oktobru 2015 zaklanih posameznih vrst živali: masa trupov zaklanega goveda je bila približno 18 odstotkov večja (to pomeni približno 507.000 kilogramov več), masa trupov zaklanih prašičev in konj približno devet odstotkov (131.000 kilogramov več prašičjega mesa in približno 2000 kilogramov več konjskega mesa), masa trupov zaklane perutnine pa je bila večja za približno štiri odstotke (za 205.000 kilogramov več perutninskega mesa). Masa zaklanih trupov ovac je bila približno šest odstotkov manjša (okrog 600 kilogramov manj ovčjega mesa).

Primerjava z lanskim oktobrom pa pokaže, da je bil zakol vseh živali, razen goveda, letos manjši kot lani. Ovac so zaklali približno 14 odstotkov manj, konj sedem odstotkov manj, prašičev približno šest odstotkov manj in perutnine približno štiri odstotke manj, medtem ko so govedi zaklali približno 11 odstotkov več kot pred letom dni.

Masa trupov zaklanega goveda je bila približno 13 odstotkov večja kot v istem mesecu prejšnjega leta, medtem ko je bila masa trupov drugih vrst zaklanih živali manjša, in sicer ovac približno osem odstotkov, konj približno pet odstotkov, perutnine štiri in prašičev približno tri odstotke manjša.

V oktobru 2015 so v slovenskih klavnicah zaklali 500 uvoženih prašičev s skupno maso približno 46 ton, uvoženi so bili iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške. V tem mesecu so v slovenskih klavnicah zaklali še 14 glav uvoženega goveda s skupno maso približno pet ton, živali so bile uvožene iz Madžarske in Avstrije. Uvoza perutnine za zakol v oktobru 2015 na statističnem uradu niso zaznali.