Vrednost odkupljenega lesa pri zasebnikih se je zvišala

Primerjava je ugodna na letni ravni, manj pa na mesečni letos.

Objavljeno
14. december 2015 14.35
Nalaganje in transport hlodovine v Snežniških gozdovih 7.aprila 2014.

Ljubljana − Oktobra je bilo v Sloveniji iz zasebnih gozdov odkupljenega za 3,8 milijona evrov okroglega lesa, so danes objavili pri državnem statističnem uradu. To je 31,6 odstotka manj kot septembra in 4,6 odstotka več kot oktobra lani. A hkrati dodajajo, da je bila tudi količina odkupljenega lesa pri zasebnikih letos oktobra manjša kot mesec prej.

Vrednost odkupa hlodov za žago in furnir je bila po teh podatkih v primerjavi s septembrom letos skoraj 34 odstotkov nižja, lesa za kurjavo 27 odstotkov, lesa za celulozo 14 odstotkov in drugega okroglega industrijskega lesa okoli 47 odstotkov nižja.

Vrednost odkupa okroglega lesa iz zasebnih gozdov je bila v oktobru letos skoraj pet odstotkov višja kot oktobra lani, in to predvsem zaradi količinsko večjega odkupa hlodov iglavcev. Vrednost odkupa hlodov za žago in furnir je bila po tej primerjavi okoli 17 odstotkov višja, vrednost odkupa drugih kategorij lesa pa se je znžala: lesa za celulozo za skoraj 16 odstotkov, drugega okroglega industrijskega lesa za 27 odstotkov in lesa za kurjavo za okrog 55 odstotkov.