Komisija za kupca iz Rusije

Komisija za privatizacijo Slovenske industrije jekla je ministrstvu za gospodarstvo po naših informacijah za kupca za 55,35-odstotnega državnega deleža Sija predlagala ruskega ponudnika.

Objavljeno
27. februar 2007 07.00
Ljubljana – Komisija za privatizacijo Slovenske industrije jekla (Sij) je končala delo in ministrstvu za gospodarstvo po naših informacijah za kupca za 55,35-odstotnega državnega deleža Sija predlagala ruskega ponudnika. Predsednica te komisije Marija Zagožen je za Delo pojasnila, da pred potrditvijo v vladi glede izbire ponudnika ne daje nikakršnih izjav, zato tega ni mogla komentirati. Na ministrstvu so nam potrdili, da je minister Andrej Vizjak prejel poročilo komisije, kdo je predlagan za kupca, pa niso želeli razkriti. Vlada naj bi o predlogu komisije odločala že ta četrtek, česar pa na ministrstvu niso mogli potrditi.

Po naših virih ruski ponudnik ni ne Severstal ne Mechel, ki sta se doslej omenjala v javnosti, pač naj bi šlo za podjetje, ki se ne ukvarja zgolj z jeklarstvom. Poleg ruskega ponudnika je bila za nakup večinskega deleža Sij po naših informacijah v igri še nemška družba Max Aicher, vendar naj bi ruski kupec ponudil boljše pogoje.

Na razpis za prodajo državnega deleža Sij so sicer prispele tri zavezujoče ponudbe. Neuradno smo izvedeli, da naj bi bil tretji ponudnik, ki ga je komisija zaradi neizpolnjevanja razpisnih pogojev izločila iz postopka že januarja, nemška jeklarska družba Scholz. Ta naj bi se sredi postopka celo povezala z domačim partnerjem – idrijsko Hidrio, za katero je znano, da jo že dalj časa zanima Sijeva hčerinska družba Acroni.

Več preberite v današnji tiskani izdaji Dela