Končan vrh Mercosurja

V brazilskem Riu de Janeiru se je končalo srečanje južnoameriškega trgovinskega združenja Mercosur. Na slednjem zaradi razhajanj, članice niso dosegli gospodarskih dogovorov.

Objavljeno
20. januar 2007 11.36
Gospodarsko srečanje latinskoameriških držav Mercusor
Rio de Janeiro - V brazilskem Riu de Janeiru se je v petek zvečer po lokalnem času končal 32. vrh južnoameriškega trgovinskega združenja Mercosur, na katerem pa zaradi razhajanj med članicami niso dosegli dogovorov na najpomembnejših področjih. Srečanje so zasenčila predvsem nestrinjanja glede širitve in spori zaradi neravnotežij med narodnimi gospodarstvi posameznih držav.

Urugvajski predsednik Tabare Vasquez je velike članice, Brazilijo, Argentino in Venezuelo pozval k več fleksibilnosti in opozoril, da bo Mercosur obsojen na smrt, če ne bodo dosegli pravičnih pogojev trgovanja. Zaradi majhnosti svoje ekonomije sta Urugvaj in Paragvaj ostale tri članice že večkrat pozvala, naj jima naklonijo več manevrskega prostora pri sklepanju dvostranskih trgovinskih sporazumov z ostalimi državami po svetu.

V sklepni izjavi so si udeleženci kot ključni cilj nadaljnjega dela zastavili zmanjšanje trgovinskih asimetrij in olajšanje dostopa do trga za obe manjši državi. Čeprav so sprejeli nekatere trgovinske olajšave, pa Urugvaj in Paragvaj do teh v veliki meri ne bosta upravičena. Zato so ustanovili sto milijonov dolarjev vreden sklad za državi s slabšimi gospodarskimi rezultati, dosežek pa je kljub temu zasenčilo nestrinjanje nekaterih držav.

Brazilski predsednik Luiz Lula da Silva je zato kritiziral sebično držo držav in dodal, da bi moralo sodelovanje v okviru Mercosurja prinašati dobiček tako malim kot velikim članicam. Poudaril je še, da bi morala skupnost delovati tudi na političnem, socialnem in kulturnem področju, ne pa le na gospodarskem in trgovinskem.

Sedanje članice Mercosurja so Argentina, Brazilija, Paragvaj, Urugvaj in Venezuela, pridružene članice pa so Čile, Bolivija, Peru, Kolumbija in Ekvador. Mehika ima status opazovalke.