Konec recesije v ZDA

Ameriško gospodarstvo je med julijem in septembrom zabeležilo 3.5-odstotno rast, kar je prva rast od recesije naprej, ki se je začela decembra 2007. Po mnenju analitikov je k temu pripomogel stimulativni načrt predsednika Obame.

Objavljeno
29. oktober 2009 15.07
borza New York Wall Street
Ma.B., STA
Ma.B., STA
Washington - Ameriško gospodarstvo je med julijem in septembrom zabeležilo 3.5-odstotno rast, kar je prva rast v več kot enem letu, odkar je izbruhnila gospodarska in finančna kriza. Po mnenju analitikov je k temu pripomogel stimulativni načrt predsednika Baracka Obame (787 milijard dolarjev). Kljub temu pa je brezposelnost še vedno visoka, zato bo okrevanje zelo počasno.

Podatki ministrstva za trgovino kažejo, da je omenjena rast celo malce boljša od napovedi večine analitikov, ki so se gibale okrog 3,3 odstotka. Vendar pa je rast še vedno "ambulantna", saj je ne bi bilo brez velikih finančnih injekcij zvezne vlade, poudarjajo analitiki.

Podatki namreč kažejo, da je rast poganjala potrošniška poraba za trajne dobrine. Predvsem za avtomobile, zaradi vladnega programa "gotovina za kripe", ki je kupcem novih varčnih avtomobilov ob oddaji stare potratne "kripe" na odpad dal do 4500 dolarjev subvencij. Predvsem zaradi tega je potrošniška poraba v tretjem četrtletju skočila za 22,3 odstotka na letni ravni, kar je največ od zadnjega četrtletja 2001.

Okreval je tudi stanovanjski trg, ki je glavni krivec za minulo recesijo in finančno krizo. Poplava nakupov stanovanj in hiš ob ugodnih hipotekarnih posojilih tudi tistim, ki jih niso bili sposobni odplačevati, je lansko jesen porušila tudi finančni trg, ko so banke začele ugotavljati, da imajo vknjiženih na stotine milijard dolarjev dolga, ki ga nikoli ne bodo dobile nazaj.

Pričakovano dobro novico o rasti je nemudoma malce zameglilo poročilo ministrstva za delo o padcu števila novih prošenj za prejemanje podpore za brezposelnost v preteklem tednu za 1000 na letno prilagojeno raven 530.000. Analitiki so pričakovali padec na 521.000.

Stopnja brezposelnosti je septembra znašala 9,8 odstotka in pričakuje se, da bo še naprej naraščala vsaj do sredine prihodnjega leta. Kljub razočaranju analitikov pa podatki niso samo slabi. Povprečje štirih tednov, ki izenači nihanja, namreč kaže, da število novih prošenj pada že osmi teden zapored in je v preteklem tednu padlo na 526.250, kar je najnižje od januarja.