Konec recesije za Veliko Britanijo

Kot je razvidno iz zadnjih statističnih podatkov, se je padec britanskega gospodarstva v drugem letošnjem četrtletju umiril. Čeprav bi lahko Velika Britanija že v tretjem četrtletju beležila gospodarsko rast, bodo razmere v državi še nekaj časa zaostrene.

Objavljeno
23. september 2009 14.43
4,6-odstotna gospodarska rast je najvišja gospodarska rast po letu 1999
Ta.R./STA
Ta.R./STA
London - Velika Britanija naj bi se po napovedih Združenja britanske industrije že v drugi polovici letošnjega leta izkopala iz recesije. Kljub temu pa naj bi bilo tudi leto 2010 težko.

"Britansko gospodarstvo bo v drugi polovici letošnjega leta z rahlo rastjo v tretjem in četrtem četrtletju izšlo iz recesije, toda omejeno povpraševanje bo razlog za šibko rast v prihodnjem letu," je v sporočilu navedlo združenje.

 

Največja britanska organizacija delodajalcev napoveduje, da se bo obseg bruto domačega proizvoda (BDP) v tretjem četrtletju povečal za 0,3 odstotka, v zadnjem letošnjem četrtletju pa za 0,4 odstotka. Kratkoročne gospodarske napovedi so, kot poudarjajo v združenju, svetle.

 

Kot je razvidno iz zadnjih statističnih podatkov, se je padec britanskega gospodarstva v drugem letošnjem četrtletju umiril. BDP je v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem padel za 0,7 odstotka. To je bil že peti zaporedni četrtletni padec.

 

Bank of England se je z recesijo spopadla z rekordno nizkimi obrestnimi merami in radikalno politiko nestandardnih ukrepov za povečanje količine denarja v obtoku (quantitative easing).

 

Čeprav bi lahko Velika Britanija že v tretjem četrtletju beležila gospodarsko rast, bodo razmere v državi še nekaj časa zaostrene, saj je težko napovedati, kdaj se bo potrošnja okrepila, navajajo v Združenju britanske industrije. Letos naj bi se po njihovih napovedih gospodarstvo skrčilo za 4,3 odstotka, v letu 2010 pa naj bi Velika Britanija že beležila skromno, 0,9-odstotno gospodarsko rast.

 

Kot poudarjajo v združenju, bo rast v prihodnjem letu skromna, število brezposelnih se bo še povečevalo, potrošnja gospodinjstev pa bo omejena, je opozoril generalni direktor združenja Richard Lambert.

 

Število brezposelnih se je v drugem letošnjem četrtletju zvišalo za 210.000 na 2,47 milijona, kar je najvišje število brezposelnih po maju 1995. Kot napovedujejo v združenju, bi lahko število brezposelnih do julija prihodnje leto naraslo na tri milijone.