Konverzija terjatev rešitev za Infond Holdnig?

Potem ko so banke upnice minuli mesec zasegle večino premoženja močno zadolženega mariborskega holdinga Infond v Pivovarni Laško in Poslovnem sistemu Mercator, si vodstvo Infonda zdaj, kot kaže, prizadeva preprečiti stečaj.

Objavljeno
14. september 2009 15.57
V. T.
V. T.
Ljubljana - Potem ko so banke upnice minuli mesec zasegle večino premoženja močno zadolženega mariborskega holdinga Infond v Pivovarni Laško in Poslovnem sistemu Mercator, si vodstvo Infonda zdaj, kot kaže, prizadeva preprečiti stečaj; tega bi lahko po sodni poti zahtevali preostali upniki Infonda, zato jim vodstvo holdinga pod taktirko italijanskega poslovneža Pierpaola Ceranija predlaga, naj svoje terjatve konvertirajo v lastniški delež mariborskega Infonda.

Na prvi pogled gre za podoben postopek, kot se ga ta čas poslužujejo vse družbe, ki so v insolvenčnih postopkih. Da bi preprečil stečaj, management najprej pozove lastnike in upnike k povečanju osnovnega kapitala, običajno z odpisi terjatev oziroma njihovi pretvorbo terjatev v lastniški delež. To pa je tudi glavna točka za 15. oktobra sklicane skupščine mariborskega holdinga Infond: na njej bodo delničarji odločali o predlogu povečanja osnovnega kapitala v skupni višini skoraj 206 milijonov evrov: s konverzijo obstoječih dolgov upnikov v lastniške deleže bi kapital Infonda lahko povečali za največ 156 milijonov evrov, približno 50 milijonov evrov pa bi zbrali z vplačili svežega kapitala.

Glavno vprašanje ta hip je, ali bodo s predlagano konverzijo terjatev soglašali tudi upniki mariborskega Infonda. Največji med njimi je mariborska družba Center Naložbe, sicer pa so med upniki tudi družbe iz kroga Pivovarne Laško (pivovarni Laško in Union, Fructal, časopisna družba Delo, Radenska) ter Perutnina Ptuj, Zlata Moneta 2, Nova Ljubljanska banka, Gorenjska banka in celovška Hypo banka. Po predlogu skupščinskega sklepa, bi upniki za vsake 3,2 evra dobili eno delnico Infonda, s čimer bi se tudi močno premešalo njegovo lastništvo.

Na dnevnem redu skupščine je tudi glasovanje o novem članu nadzornega sveta Infonda in glasovanje o prenosu sedeža Infonda iz Maribora v Ljubljano. Po predlogu sklepa bi Klaudio Koban Jakopin, ki je konec julija izstopila iz NS Infonda, zamenja Moreno Roberto Novacco.