Konzum umika Dukatove izdelke iz svojih prodajaln

Največja hrvaška trgovska veriga Konzum je prekinila strateško partnerstvo z živilsko družbo Dukat, ki jo je kupila francoska družba Lactalis.

Objavljeno
26. marec 2007 15.12
Luka Rajić
Zagreb - Največja hrvaška trgovska veriga Konzum je z današnjim dnem prekinila strateško partnerstvo z živilsko družbo Dukat, so zpotrdili na sedežu Konzuma v Zagrebu. V Konzumu so sicer v nedeljo napovedali, da novi lastnik Dukata, francoska družba Lactalis, "od ponedeljka ne bo več mogla računati z 250 milijonov kun (34 milijonov evrov) prometa, ki ga je ustvarjal Dukat v sodelovanju s Konzumom".

Dodali so, do bodo na policah obdržali le tiste Dukatove izdelke, ki so "ključni za potrošnike", kar niso "ne mleko niti jogurti". Kot poročajo hrvaški mediji, so v Konzumovih prodajalnah že v soboto dvignili trgovske marže za Dukatove izdelke, ki so se občutno podražili v primerjavi z izdelki drugega največjega proizvajalca mlečnih izdelkov na Hrvaškem, varaždinske Vindije.

Lactalis s Konzumom ni dogovarjal

V Konzumu, ki je del skupine Agrokor, so dejali, da so se za to potezo odločili, ker se novi lastniki sploh niso oglasili "največjemu partnerju Dukata" v času, ko so se dogovarjali za nakup družbe. "Takšno obnašanje je milo rečeno neprofesionalno in podcenjevalno do trga, na katerega družba prihaja. Če se tako obnašajo do podjetja, s katerim imajo na stotine milijonov kun prometa, kako se bodo obnašali do manjših partnerjev," se je vprašal lastnik Agrokora Ivice Todorić. Sicer pa so v Konzumu napovedali, da ne izključujejo sodelovanja z Lactalisom v prihodnosti.

Dosedanji večinski lastnik Dukata Luka Rajić je prejšnji četrtek potrdil prodajo 91,5 odstotka svojega deleža Lactalisu, ki mu je po poročanju hrvaških medijev izplačal 2,06 milijarde kun (280 milijonov evrov) oz. 749,78 kune (101,68 evra) za delnico. Rajić, ki sodi v skupino povojnih hrvaških tajkunov in so ga hrvaški mediji poimenovali "hrvaški kralj mleka", se je sicer pred nekaj leti preselil v Švico, kjer je leta 2003 kupil tovarno čokolade Favarger.

Moralno vprašljiva prodaja?

Podpredsednik hrvaške vlade za gospodarstvo Damir Polančec je izjavil, da ima Rajićevo prodajo za "moralno vprašljivo". Namreč, po Rajićevi napovedi, da bo prodal svoj delež v Dukatu, je vlada začela pripravljati predloge, po katerih bi delnice Dukata kupil ali "ad hoc državni sklad" ali konzorcij hrvaških podjetij. Hrvaški mediji so ugibali, da so ravno v Agrokoru pričakovali vodilno vlogo v takšnem konzorciju, ki naj bi prevzel Dukat, kot eno izmed najbolj prepoznavnih znamk v mlečni industriji v regiji.

Polančec je še povedal, da Hrvaška v tem trenutku ne potrebuje takšnih radikalnih potez, kot jih je povlekel Agrokor: "Treba je razmišljati o kooperantih in zaposlenih v Dukatu ter dati priložnost novim lastnikom, da predstavijo načrt razvoja mlečne industrije in sodelovanja s kooperanti." Hrvaški mediji napovedujejo, da se bo Polančec srečal z lastniki Lactalisa v torek, v času uradnega obiska na francoski gospodarski zbornici v Parizu.

Lactalis je družinsko podjetje, katerega začetki sežejo v leto 1933, sedež pa ima v Lavalu v Franciji. Multinacionalka, ki ima 30.000 zaposlenih, je leta 2006 ustvarila 7,4 milijarde evrov prometa, piše na spletnih straneh podjetja.