Kozmus bi se vrnil

V bitki za prihodnost Preventa Global se je včeraj v Slovenj Gradcu zgodil nepričakovan preobrat, vrnitev na čelo družbe je napovedal odstranjeni Jože Kozmus.

Objavljeno
28. oktober 2009 22.20
Direktor Preventa Global Jože Kozmus
Ivan Praprotnik
Ivan Praprotnik
Slovenj Gradec - »Ne morem več nemo spremljati zgrešenih odločitev zdajšnje uprave Preventa Global, ki je v enem letu zrušila vse, kar sva z Nijazom Hastorjem gradila 27 let. Zato sem se odločil vrniti. Verjamem v Prevent, predvsem pa verjamem v njegove zaposlene,« je včeraj, v pogovoru za Delo rekel Jože Kozmus, 28 let direktor Preventa, ko je večinskemu lastniku Janku Zakeršniku za njegov 52-odstotni delež v družbi ponudil 5,2 milijona evrov. Brez ovinkarjenja je še dejal, da bi sam spet sedel na direktorsko mesto.

Sedeminpetdesetletni Jože Kozmus - konec maja letos mu je pogodbo o delu v Preventu (bil je svetovalec uprave) iz krivdnih razlogov odpovedal predsednik Globalove uprave Ivan Majcen - je dejal, da je Janku Zakeršniku s ponudbo postavil še nekaj pogojev za prevzem. Najpomembnejši je takojšnji odstop uprave ter nadzornega sveta Preventa Global. »Če bo Zakeršnik ponudbo sprejel, mu bom kupnino nakazal v treh obrokih, v dveh letih,« je rekel Kozmus.

Kozmus, za katerega pravijo, da je med vsemi šefi Preventa imel najizrazitejši socialni čut, je dejal, da je pri odločitvi o vrnitvi snedel lastno besedo. Ko je maja letos odšel iz Preventa, je rekel, da si denarja za poslovne projekte ne bo več izposojal. Zdaj bi si denar za odkup večinskega deleža Preventa spet izposodil, a ne doma, temveč v tujini. Nijaz Hastor za ponudbo ve in Kozmusa podpira.

Ponudba za odkup Zakeršnikovega deleža Globalu velja do petka. Kozmus je rekel, da za stečaj Preventa ni nobene potrebe, za sodelovanje s Hastorjem pa je dodal, da je bilo zgledno. Če bo Zakeršnik njegovo ponudbo sprejel, bi Kozmus rad dal nekaj jasnih obljub. Najprej bi se sestal z zaposlenimi, v treh mesecih pa pripravil načrt za sanacijo družbe. Hkrati zagotavlja, da bi delo ohranilo vsaj 800 delavcev od zdajšnjih 1300.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela