Krčenje obsega posojil v območju evra avgusta znova blažje

Inflacija je bila v evrskem območju avgusta na letni ravni 0,4-odstotna.

Objavljeno
25. september 2014 13.23
reut*evri
E. R., gospodarstvo, STA
E. R., gospodarstvo, STA
Frankfurt − Obseg posojil zasebnemu sektorju v območju evra se je avgusta v letni primerjavi znova skrčil, a še nekoliko manj kot julija. Nazadoval je za 1,5 odstotka, potem ko je julija za 1,6 odstotka, junija za 1,8 odstotka, maja pa za dva odstotka, je danes objavila Evropska centralna banka (ECB). Obseg posojil je sicer merilo zdravja gospodarstva.

Dolga in globoka finančna kriza v državah z evrom je povzročila, da so posojila zasebnemu sektorju v evrskem območju skoraj povsem usahnila.

Obseg posojil gospodinjstvom se je avgusta na letni ravni tako kot julija zmanjšal za 0,5 odstotka, obseg posojil za nakup stanovanjskih nepremičnin, ki velja za najpomembnejšo komponento posojil gospodinjstvom, pa je tokrat stagniral, potem ko se je julija skrčil za 0,1 odstotka.

Rast količine denarja v obtoku se je medtem še dodatno okrepila. Avgusta je bila medletna rast dvoodstotna, kar je 0,2 odstotne točke več kot julija in 0,4 odstotne točke več kot junija.

Trimesečno povprečno gibanje kazalnika M3, ki statistično zmanjša vpliv izrednih dogodkov, je med junijem in avgustom kazalo 1,8-odstotno rast.

Agregat M3 vključuje gotovino v obtoku in vpogledne vloge, vloge z dogovorjeno zapadlostjo do dveh let in vloge na odpoklic do treh mesecev ter repo posle in dolžniške vrednostne papirje z zapadlostjo do dveh let.

ECB uporablja M3 kot ključni kazalec srednjeročne inflacije; v tej luči ga upošteva pri določanju ključne obrestne mere v območju evra.

Inflacija je bila v evrskem območju avgusta na letni ravni 0,4-odstotna in tako še vedno precej pod srednjeročnim ciljem ECB, ki je blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma.