Krediti za »slabša« podjetja

Borut Pahor je obljubil jamstva le za podjetja z boniteto C, ekonomist Dušan Mramor meni, da bi država morala jamčiti predvsem za najboljše družbe.

Objavljeno
26. oktober 2009 18.02
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana - SID banka je včeraj uspešno izvedla peto in šesto dražbo za pridobitev jamstvene kvote po zakonu o jamstveni shemi. Tokrat po nekoliko spremenjenih pravilih, saj na avkcijah niso smele sodelovati banke, ki niso prelile vsaj 80 odstotkov jamstev iz četrte avkcije v kredite. Prvič je bila tudi organizirana dražba za jamstva, namenjena zgolj za podjetja z bonitetno oceno C. Skupaj je SID banka razdelila sto milijonov evrov jamstev, v vsaki dražbi pa je bilo uspešnih po deset ponudb bank.

Le za podjetja bonitete C je bila organizirana peta dražba, z razpisano jamstveno kvoto 50 milijonov evrov. Na njej je sodelovalo šest bank z desetimi ponudbami, v skupnem znesku 55,4 milijona evrov. Vsaka banka je namreč lahko oddala največ tri ponudbe. Uspešnih je bilo vseh deset ponudb, in sicer s 50- in večodstotnim deležem prevzetega tveganja. Država torej prevzema največ polovico tveganja. Jamstveno kvoto so tako dobile Abanka Vipa, Banka Sparkasse, Factor banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova Kreditna banka Maribor (NKBM).

 

Doslej so bile vse dražbe organizirane za podjetja z bonitetami A, B in C. Vendar so podjetja z najslabšo, C-boniteto teže dobila kredite, saj so banke bolj kreditirale podjetja iz bonitetnih razredov A in B. Zdaj želi vlada kreditiranje povečati tudi za slabša podjetja. To je gospodarstvenikom navsezadnje obljubil tudi predsednik vlade Borut Pahor.