Kriza in gripa »odganjata« turiste

Svetovna finančna kriza in nova gripa sta v letošnjem letu po napovedih Svetovne turistične organizacije zmanjšali število turistov po vsem svetu za šest odstotkov. Gre za prvo nazadovanje panoge po letu 2003, ki je precej hujše od prvotnih pričakovanj.

Objavljeno
05. oktober 2009 12.55
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Astana - V začetku leta je organizacija napovedovala, da se bo število turistov letos zmanjšalo za največ dva odstotka.

Po podatkih UNWTO se je v Evropi v letošnjih prvih sedmih mesecih število turistov zmanjšalo celo za osem odstotkov, sledi Amerika s sedemodstotnim padcem. V nasprotju s splošnim trendom je Afrika v letošnjih prvih sedmih mesecih zabeležila štiri odstotke več turistov, predvsem zaradi vse bolj priljubljene Kenije in Maroka.

Odsotnost tujih turistov so v številnih državah uspešno nadomestili domači gosti, je danes na generalni skupščini UNWTO v kazahstanskem glavnem mestu Astana povedal Mario Moyses z brazilskega ministrstva za turizem. "Samo v juliju in avgustu smo našteli 20 odstotkov več Brazilcev kot pred letom dni, ki so dopustovali v lastni državi," je dejal.

Navzoči na generalni skupščini UNWTO iz približno 140 držav so ob tem izrazili optimizem, da si bo prihodnje leto svetovni turizem spet opomogel. Pred tem so uvodoma v štiridnevno srečanje izvolili Jordanca Taleba Rifaija za novega generalnega sekretarja organizacije.