Kriza Krke ni prizadela

Skupina Krka je v prvih devetih mesecih prodala za 690 milijonov evrov izdelkov in storitev ter ustvarila čisti dobiček v višini 109 milijonov evrov. Po oceni prvega moža Colariča, je prodaja skupine glede na lani zrasla za skoraj dva milijona evrov.

Objavljeno
05. november 2009 16.29
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Novo mesto - Družba Krka pa je v enakem obdobju dosegla prodajo v višini 615 milijonov evrov in ustvarila čisti dobiček v višini 113 milijonov evrov. Skupina za prihodnje leto načrtuje šestodstotno rast prodaje.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu ocenil predsednik uprave Krke Jože Colarič, je prodaja skupine glede na primerljivo lansko obdobje zrasla za skoraj dva milijona evrov. Poudaril pa je problematiko lokalnih valut, saj bi bila lahko zaradi tečajnih razlik Krkina prodaja v državah Vzhodne Evrope za 10 odstotkov višja.

Največ ustvarili na tujih trgih

Po njegovih besedah je skupina Krka največ, skoraj 90 odstotkov prodaje ustvarila na tujih trgih, primerjava prodajnih podatkov v lokalnih valutah pa skupaj s podatkom o fizičnem obsegu prodaje kaže na rast prodaje skupine Krka za skoraj desetino v primerjavi z enakim lanskim obdobjem.

Zaradi padca tečajev lokalnih valut na nekaterih pomembnih Krkinih trgih se fizična rast prodaje ni odrazila tudi v rasti vrednosti prodaje, izražene v evrih, pravi Colarič, prodaja družbe Krka, ki je znašala skoraj 615 milijonov evrov, pa je bila od primerljive lanskoletne prodaje večja za slabih 10 milijonov evrov oz. za dva odstotka.

Po Colaričevih navedbah je skupina Krka v obdobju od januarja do septembra za naložbe porabila dobrih 72 milijonov evrov, od tega 66 milijonov v obvladujoči družbi in dobrih šest milijonov v odvisnih družbah, največja Krkina trenutna naložba pa je gradnja obrata za proizvodnjo trdnih farmacevtskih oblik.

V letošnjem devetmesečju je Krkina delnica zabeležila odboj navzgor, njen enotni tečaj pa je v tem obdobju pridobil več kot 49 odstotkov. Tečaj Krkine delnice je konec septembra znašal 72,03 evra, najvišjo vrednost pa je letos zabeležil v juniju, ko je znašal 75,25 evra. Tržna kapitalizacija Krke je 30. septembra znašala nekaj manj kot 2,6 milijarde evrov.

Naslednje leto načrtujejo šestodstotno rast

Skupina Krka naj bi konec leta zaposlovala dobrih 8000 ljudi, med načrti za prihodnje leto pa je Colarič naštel šestodstotno rast prodaje, ki naj bi tako v prihodnjem letu znašala dobrih 1000 milijonov evrov, kar je za 58 milijonov evrov več od pričakovane celoletne letošnje prodaje.

Načrtovani čisti dobiček skupine za leto 2010 znaša 159 milijonov evrov, predvidena vrednost vlaganj in naložb v višini 176 milijonov evrov bo zaradi prenosa nekaterih projektov v naslednje leto za dobri dve tretjini večja od ocenjenih letošnjih, za leto 2010 pa v Krki načrtujejo povečanje števila zaposlenih za nekaj manj kot pet odstotkov, je napovedal Colarič.

Napovedal je tudi novo razvojno strategijo, ki jo v Krki vsaki dve leti prilagajajo trenutnemu stanju. Kot je dejal, v skupini Krka za obdobje 2010-2014 predvidevajo povprečno najmanj petodstotno letno rast prodaje, izražene v evrih.

Pojasnil je tudi, da je Krka ustrezno pripravljena, z zalogami učinkovin in organizacijsko, na morebitno pandemijo gripe.