Križanič in Kranjc v Istanbulu

Finančni minister in guverner Banke Slovenije se udeležujeta letnega zasedanja Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada v Turčiji. V okviru zasedanja Razvojnega odbora bodo opravili pregled sprejetih ukrepov za omilitev in premagovanje krize.

Objavljeno
05. oktober 2009 12.20
Ma.B.
Ma.B.
Ljubljana/Istanbul - Od 4. do 6. oktobra se finančni minister Franc Križanič in guverner Banke Slovenije Marko Kranjc z delegacijo udeležujeta letnega zasedanja Svetovne banke (SB) in Mednarodnega denarnega sklada (MDS), ki bo potekal v Istanbulu v Turčiji. V vlogi guvernerja Slovenije v Svetovni banki bo Križanič sodeloval na plenarnem zasedanju Razvojnega odbora Svetovne banke, opravil pa bo tudi vrsto bilateralnih srečanj s strokovnjaki Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada, so sporočili s finančnega ministrstva.

V okviru zasedanja Razvojnega odbora Svetovne banke bo poleg razprave o trenutnih dogajanjih v svetovnem gospodarstvu, v prvem delu opravljen pregled sprejetih ukrepov za omilitev in premagovanje krize, predstavljen pa bo tudi aktualni finančni položaj institucij v okviru skupine Svetovne banke. Drugi del zasedanja pa bo namenjen pregledu dodatnih ukrepov, ki naj bi jih države članice sprejele z namenom okrepitve glasu in udeležbe držav v razvoju pri odločanju v skupini Svetovne banke.

Zasedanje Mednarodnega monetarnega in finančnega odbora, na katerem bo sodeloval tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjc, bo namenjeno pregledu dogajanj v svetovnem gospodarstvu in na mednarodnih finančnih trgih ter napovedih za prihodnje. Poleg tega bodo udeleženci zasedanja razpravljali o izvajanju nadzorne funkcije Mednarodnega denarnega sklada ter njegovi vlogi pri pripravi t. i. strategij izhoda.