Krizo izrabljajo za plenjenje podjetij

Zaradi razmer, ki jih je povzročila svetovna finančna kriza, in brezobzirnih lastnikov se položaj delavstva na Celjskem izrazito slabša, ugotavlja sekretar območne organizacije ZSSS v Celju Srečko Čater.

Objavljeno
28. oktober 2009 09.40
Damjana Stamejčič
Damjana Stamejčič
Celje - Zaradi razmer, ki jih je povzročila svetovna finančna kriza, in brezobzirnih lastnikov, ki gospodarsko krizo izkoriščajo sebi v prid ter z neupravičenim prilaščanjem denarja izčrpavajo podjetja in delavcem namenjajo le minimalne dohodke ali jih celo ne plačujejo, se položaj delavstva na Celjskem izrazito slabša, ugotavlja sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v Celju Srečko Čater. Kot dober poznavalec pokojninskega sistema, saj je še leta 2007 predsedoval upravnemu odboru Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), je za Delo spregovoril, zakaj po njegovem Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) ne razkriva dolžnikov pokojninske blagajne. Čater trdi, da Durs z zapovedanim molkom ščiti velike zlorabe.

»Nekaterim, ki so bili ob pravih trenutkih na pravih mestih, so bile odmerjene nenormalno visoke pokojnine, kar je zagotovo zloraba, ki jo poskušajo prikriti. Druga zloraba je, da je država na pritisk političnih pomembnežev njim všečnim podjetjem preprosto odpisala neplačane prispevke v pokojninsko blagajno. Tudi to drugo zlorabo oziroma odgovore na vprašanja, katera so ta podjetja, je treba prikriti. Na davčni upravi trdijo, da je to davčna tajnost, in zato teh seznamov ne morejo razkriti,« je pojasnil Srečko Čater.

Zakaj teh zlorab ne razkrije Zpiz? »Zato ne,« ugotavlja Čater, »ker teh podatkov dejansko nima, saj je za njihovo zbiranje pooblastil Durs. Prelomno je bilo leto 2005, ko smo v našem takratnem upravnem odboru Zpiza na skrajnem primeru mariborskega Lestra, ki smo mu morali odpisati več sto milijonov tolarjev dolgov, menili, da bi moral državni pokojninski zavod dodatno zaposliti kar precej ljudi in okrepiti informacijski sistem, če bi hotel sproti zbirati podatke o svojih neplačnikih. Zpiz je namreč do teh podatkov prihajal le enkrat letno, davčna uprava pa jih je že takrat zbirala sproti. Zato je na predlog našega upravnega odbora skupščina Zpiza leta 2005 prenesla pooblastilo za zbiranje podatkov o neplačnikih v pokojninsko blagajno na Durs. Veliko zavajanje javnosti je zato sprenevedanje vodstva davčne uprave, da ne morejo razkriti teh podatkov. Lahko bi jih, pa jih nočejo, ker s tem po mojem trdnem prepričanju skrivajo zlorabe, ki so se dogajale v državi.«

Več v tiskani izdaji Dela.