Krušič odstopil s funkcije predsednika sindikata

Emil Krušič je, menda iz osebnih razlogov, odstopil s funkcije predsednika sindikata v matični družbi Gorenje, in to na dan, ko so v podjetju 5342 delavcem izplačali draginjski dodatek v višini 150 evrov neto na zaposlenega.

Objavljeno
18. september 2009 13.15
Ti. Kr./Ma.J./STA
Ti. Kr./Ma.J./STA
Velenje - Predsednik sindikata v matični družbi Gorenje Emil Krušič je odstopil s te funkcije, do novih volitev pa bo ta sindikat vodil predsednik Konference SKEI v skupini Gorenje Žan Zeba, je potrdila tiskovna predstavnica Gorenja Uršula Menih Dokl. Krušič naj bi odstopil iz osebnih razlogov.

Na vprašanje, ali je res, da so nekateri direktorji po današnjem izplačilu draginjskega dodatka v višini 150 evrov neto 5342 delavcem Gorenja grozili udeležencem dvodnevnega protesta v Gorenju, je Menih Doklova povedala, da o tem nima informacij in da so delavci sami povedali, da zaradi protesta ne čutijo nobenih pritiskov.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je ob sklenitvi sredinega sporazuma s sindikatom in predstavniki delavcev zatrdil, da noben delavec, ki je sodeloval v protestu, ta pa je bil posledica nepravilnosti pri izplačilu avgustovske plače in zahteve po višjih plačah, ne bo šikaniran.

Kot rečeno, Gorenje je danes 5342 delavcem z najnižjimi plačami v proizvodnji in vsem delavcem, ki neposredno podpirajo proizvodni proces, ter tistim, ki so na začasnem čakanju na delo, izplačalo draginjski dodatek v višini 150 evrov neto na zaposlenega. Izplačilo dodatka je bilo dogovorjeno na sredinih pogajanjih med upravo Gorenja in zaposlenimi.

Draginjski dodatek je bil izplačan v vseh proizvodnih podjetjih Gorenja v Sloveniji, vodstvo družbe pa s socialnimi partnerji nadaljuje pogovore za določitev plačne politike do konca letošnjega leta, ki naj bi se sklenila do 7. oktobra letos, so danes povedali v Gorenju.

Kot je že znano, so delavci Gorenja v torek spontano prekinili delo zaradi nepravilnosti pri izplačilu avgustovske plače in zahteve po višjih plačah. Po celodnevnih sredinih pogajanjih pa je uprava družbe s predstavniki sindikata in zaposlenim sklenila sporazum o izplačilu draginjskega dodatka, ne le delavcem v proizvodnji in neposrednih podpornih procesih z najnižjimi plačami, ampak tudi zaposlenim, ki so na čakanju doma.

Prav tako je bilo dogovorjeno, da se začnejo pogovori z vodstvom družbe za določitev plačne politike v letih 2009 in 2010, podprt je bil tudi predlog uprave o uvedbi 40-urnega delovnega tedna s 1. oktobrom letos, kar pomeni, da bo od meseca oktobra dalje obračunana polna plača za 40-urni delovnik.

Normalna proizvodnja v Gorenju je potem stekla v četrtek zjutraj, predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac pa je napovedal, da bodo dvodnevni izpad proizvodnje, ki je povzročil za štiri milijone evrov poslovne škode, nadomestili v soboto, 26. septembra, nekateri proizvodni obrati pa tudi skozi podaljšan delovni čas.

Kontič: Izjave predsednika nadzornega sveta Gorenja žaljive

Poslanec SD Bojan Kontič je v današnji izjavi za javnost zapisal, da so bile izrečene izjave predsednika nadzornega sveta Gorenja Jožeta Zagožna ob torkovi spontani prekinitvi dela v Gorenju neprimerne in žaljive do Gorenjevih delavcev. Od Zagožna zato Kontič pričakuje, da se opraviči za izrečene besede.

Zagožen naj bi namreč za časnik Finance povedal, da so v ozadju stavke Gorenja večinoma ženske, ki imajo veliko posojil za cunje in podobne stvari. V četrtek je Zagožen sicer zanikal pisanje časnika Finance in pojasnil, da je "dejal, da so zneski na plačilnih kuvertah zelo nizki tudi zaradi tega, ker so delavci obremenjeni tudi s krediti, nisem pa nikjer govoril o cunjah, kar odločno zanikam," pravi Zagožen.

Spomnimo, da je zaradi omenjenega pisanja Financ, minister Lahovnik Zagožna pozval, naj razmisli o odstopu.

Kontič tudi navaja, da je Gorenje podjetje z uspešno in (tako doma kot v tujini) prepoznavno blagovno znamko, ki je bila zgrajena skozi mnoga leta poslovanja. "Veliko znanja, energije in odrekanj mnogih generacij je bilo vloženih v ta uspešen projekt. V času, ko zaposleni opozarjajo na življenjske težave, je izjava s takšno vsebino žaljiva ter neprimerna in ne prispeva k socialnemu dialogu, ki edini lahko rezultira dogovor, sprejemljiv za delodajalce in delojemalce," meni Kontič.

Po njegovih besedah tudi lokalna skupnost z zaskrbljenostjo spremlja dogajanja v Gorenju. Zato sta Kontič in velenjski župan Srečko Meh danes povabila predstavnike delavcev na pogovor v mestno hišo.