Lani prek 50 milijonov evrov za zaposlovanje

Zavod RS za zaposlovanje je v obdobju od januarja do novembra lani za aktivno politiko zaposlovanja porabil dobrih 50 milijonov evrov sredstev. Državni proračun je prispeval približno 33,4 milijona evrov.

Objavljeno
14. januar 2007 14.26
Ljubljana - Zavod RS za zaposlovanje je v obdobju od januarja do novembra lani za aktivno politiko zaposlovanja porabil dobrih 50 milijonov evrov sredstev. Državni proračun je prispeval približno 33,4 milijona evrov sredstev, 16,7 milijona evrov pa je priteklo iz evropskega socialnega sklada. V 30 različnih programov zaposlovanja zavoda se je, kot zavod navaja na svojih spletnih straneh, lani vključilo 83.935 oseb, od tega 18.667 v aktivnosti evropskega socialnega sklada.

Prek 3000 oseb pri usposabljanju na delovnem mestu

Na zavodu ocenjujejo, da je ena njihovih najuspešnejših aktivnosti, ki jo sofinancira tudi evropski socialni sklad, usposabljanje na delovnem mestu. Cilj ukrepa je pospešiti zaposlovanje in ponovno delovno integracijo brezposelnih oseb, katerih znanja, veščine, spretnosti in delovne izkušnje ne omogočajo neposredne zaposlitve.
Lani se je v to aktivnost vključilo skoraj 3000 brezposelnih oseb, kar je za tretjino več kot predlani. Da je aktivnost pomembna, kaže tudi podatek, da se je iz tega naslova zaposlilo več kot 50 odstotkov brezposelnih oseb, vključenih v aktivnost, pojasnjujejo na zavodu.

V okviru ukrepov spodbujanja zaposlovanja in neposrednega ustvarjanja novih delovnih mest na zavodu izpostavljajo različne vrste subvencij. V te aktivnosti je bilo lani vključenih, tudi s pomočjo evropskih sredstev, okoli 4600 brezposelnih oseb.

Skoraj 15.500 brezposelnih pri projektu računalniške pismenosti

Zavod za zaposlovanje je lani sodeloval tudi pri projektu izvajanje računalniške pismenosti brezposelnih - Phare 2003. V projekte usposabljanja po standardih ECDL (evropski računalniški izpit) se je vključilo skoraj 15.500 brezposelnih oseb.

Uspešne promocijske akcije

Minulo leto je zavod zaradi velikega pomanjkanja kadrov v kovinarstvu, gradbeništvu in prevozništvu izvajal tudi promocijsko akcijo dejavnosti, da bi povečali zanimanje za te poklice. Lani je bilo prijavljenih skoraj 23.500 potreb po delavcih na področju kovinarstva, gradbeništva in prevozništva, na katera je zavod napotil več kot 28.000 brezposelnih oseb. Zaposlilo se je 7342 brezposelnih oseb.

Nova doktrina dela

Zavod je lani začel uvajati spremembe v svojem delovanju, katerih cilj je uporabnikom približati storitve. Udejanjati so začeli prenovljeno doktrino dela z brezposelnimi in delodajalci, ki temelji na osebnem ter prilagojenem pristopu in naj bi v celoti zaživela letos.

Tako so začeli posodabljati informacijski sistem, okrepili sodelovanje z delodajalci (lani so obiskali okoli 2500 delodajalcev), povečali so število zaposlenih, ki se neposredno ukvarjajo z brezposelnimi in delodajalci, uvedli pa so tudi obveščanje brezposelnih o možnostih zaposlitve preko SMS (mesečno trenutno pošljejo okoli 2000 obvestil). Poleg tega pa zavod od konca lanskega julija izvaja tudi posredovanje začasnega in občasnega dela dijakom in študentom; lani so tako pridobili več kot 4000 članov.