Laščane bo Delo stalo 50 milijonov evrov

Skupino Pivovarne Laško bo prevzem celotnega Dela najverjetneje stal okrog 50,6 milijona evrov, če odštejemo 44 odstotkov delnic, ki so že v lasti prevzemnikov.

Objavljeno
13. marec 2007 07.00
Pivovarna Laško
Ljubljana – Pivovarna Laško, Radenska in Talis morajo za delnico Dela v okviru prevzema ponuditi najmanj 135,5 evra. Po tej ceni je namreč Radenska v petek kupila delnice Dela od ida Infond, s čimer je skupaj s Pivovarno Laško presegla prevzemni prag, po novem zakonu o prevzemih (Zpre-1) pa mora odkup po tej ceni ponuditi tudi ostalim delničarjem. Skupino Pivovarne Laško bo tako prevzem celotnega Dela najverjetneje stal okrog 50,6 milijona evrov, če odštejemo 44 odstotkov delnic, ki so že v lasti prevzemnikov.

Kot je znano, je Radenska v petek v dveh svežnjih že kupila približno petino delnic Dela in skupaj z Laškim prestopila prevzemni prag v družbi; id Infond je za delnico iztržil 135,5 evra, Probanka pa 134,86 evra. Radenska je tako za oba deleža plačala okrog 17,3 milijona evrov, to pa jo – skupaj s Pivovarno Laško in Talisom – obvezuje, da preostalim delničarjem v okviru prevzemne ponudbe ponudi najmanj 135,5 evra na delnico. To nam je včeraj potrdil tudi dr. Borut Bratina, strokovnjak za gospodarsko pravo z univerze v Mariboru, ki nas je usmeril k 17. členu Zpre-1. Ta pravi, da »cena v prevzemni ponudbi ne sme biti nižja od najvišje cene, po kateri je prevzemnik pridobil vrednostne papirje v obdobju zadnjih 12 mesecev pred objavo te ponudbe«. Po dostopnih podatkih nobena od treh družb v zadnjih 12 mesecih ni kupovala delnic Dela po višji ceni.

Vse tri družbe bodo tako za nakup preostalih 56 odstotkov Dela odštele približno 50 milijonov evrov, kar predstavlja več kot 60 odstotkov lanskih prodajnih prihodkov družbe Pivovarne Laško oziroma skoraj devetkratnik njenega lanskega dobička (5,97 milijona evrov). Če zneske primerjamo na ravni skupine, lahko sklepamo, da bodo Laščani za izključno obvladovanje Dela namenili vsak šesti evro, ki so ga lani vknjižili iz prodaje izdelkov obeh pivovarn, Radenske, Fructala in drugih družb oziroma skoraj dveletni dobiček celotne skupine.

Več v današnjem tiskanem Delu