Laščani bodo v kratkem objavili prevzem Dela

Tri družbe skupine Pivovarne Laško (Pivovarna Laško, Radenska in Talis), ki skupaj obvladujejo dobrih 44 odstotkov Dela, so danes objavile namero za prevzem največje slovenske časopisne hiše

Objavljeno
12. marec 2007 12.00
Ljubljana – Tri družbe skupine Pivovarne Laško, ki skupaj obvladujejo dobrih 44 odstotkov Dela, so danes objavile namero za prevzem največje slovenske časopisne hiše. Kot navajajo Pivovarna Laško, Radenska in mariborski Talis (obe sta v večinski oziroma izključni lasti pivovarne), bodo najkasneje v tridesetih in ne prej kot v desetih dneh objavile tudi prevzemno ponudbo za Delo.

Že v petek je sicer lastnika zamenjala skoraj petina delnic Dela. Po dostopnih podatkih sta svoje deleže prodala mariborska Probanka, ki je delnice konec lanskega leta kupila od KD Group Matjaža Gantarja, in ida Infond. Sklepamo lahko, da je njune delnice kupila Radenska, ki je za to odštela približno 17,2 milijona evrov, kar je več kot polovica vseh prihodkov, ki jih je ta družba lani ustvarila iz poslovanja. Laško in Radenska tako že pred uradnim prevzemom obvladujeta več kot 44 odstotkov Dela, dodatnih dvajset delnic pa ima v lasti Talis.

Tako Laščani sicer že sedaj lastniško obvladujejo večino Dela: dodatna desetina delnic je namreč še v lasti holdinga Infond, ki je največji lastnik Pivovarne Laško. Tudi zaradi tega poznavalci menijo, da po morebitnem uspešnem prevzemu najverjetneje ne gre pričakovati večjih sprememb v največji slovenski časopisni hiši. Med drugimi večjimi delničarji najdemo še državni Sod in id Maksima, ki je družba iz kroga Nacionalne finančne družbe (NFD).

Laščani tako Delo prevzemajo natanko štiri leta in mesec dni po nakupu četrtine delnic od Krekove družbe, s čimer so vstopili v našo medijsko družbo. O prevzemu Dela se je v neuradnih krogih blizu Laščanov sicer ugibalo že nekaj tednov; po informacijah iz teh virov pa gre lahko tako za t. i. prilagajanje zakonu o prevzemih ali pa za predpripravo na morebitno kasnejšo prodajo delnic tujemu kupcu.

Tomažin: Cena za delnico Dela na ravni petkovih svežnjev

Strokovnjak za področje financ Matej Tomažin je danes ocenil, da cena, ki jo bo v prevzemni ponudbi Pivovarna Laško ponudila za delnico Dela, ne bo bistveno odstopala od cene za delnico, po kateri so bili sklenjeni petkovi posli s svežnji.

"Pri tej zadevi gre za dokončno, legalno razporeditev delnic. Loti, ki so bili po vsej verjetnosti že prej napol rezervirani, bodo zdaj končno našli kupci. Z zadnjimi posli se je to dejansko dokazalo," je prepričan Tomažin.

V petek je tako novega lastnika dobilo 127.928 delnic po ceni, ki se je gibala med 134,86 in 135,50 evra.

Gibanje tečaja Dela ob avkcijskem trgovanju težko napovedovati

Borzni poznavalci so zaenkrat previdni pri napovedih gibanja tečaja delnice, saj se z delnicami Dela trguje avkcijsko. "Današnjo avkcijsko ceno je težko napovedati, pričakovati pa je, da se bo oblikovala v območju 130 evrov za delnico," je ocenil borzni analitik pri Abanki Vipa Marko Jović.

"Z delnicami Dela se trguje avkcijsko, kar pomeni, da se naročila za nakup in prodajo vrednostnih papirjev določen čas samo zbirajo, nato pa se v enem trenutku vsi posli sklenejo naenkrat po enem samem ravnotežnem tečaju," je pojasnil Jović. Današnjo avkcijsko ceno zaradi tega težko napoveduje, a pričakuje, da se bo gibala okoli 130 evrov za delnico, medtem ko naj bi bila prevzemna cena še nekoliko višja.

V Pivovarni Laško so danes potrdili, da bo cena za delnico predvidoma znašala okoli 135 evrov. Tudi po naših ocenah si lahko delničarji obetajo ponudbo v višini okrog 135 evrov na delnic, če bo prevzemna cena enaka tisti, po kateri je Radenska v petek kupila Delo. Petkov enotni tečaj delnice Dela se je sicer ustavil tik pod 124 evri. Ob podatku, da je delnica v letu dni pridobila – po kriteriju enotnega tečaja – približno 19 evrov, velja še dodati, da je pomembnejše posle z njo v zadnjih mesecih moč prešteti na prste ene roke. V zadnjem letu dni sta sicer v Delo vstopila in kasneje izstopila (in narobe) KD Group in holding Infond; zadnji je lani jeseni od Gantarja prek Abanke ponovno odkupil delnice Dela.

V upravi Pivovarne Laško pa so povedali, da so postopki za objavo ponudbe za prevzem že v teku, končni datum objave pa bo znan, ko bo Agencija za trg vrednostnih papirjev podala soglasje za objavo prevzemne ponudbe. To so s prevzemno namero že seznanile, prav tako pa tudi Urad RS za varstvo konkurence, poslovodstvo ter predstavnike delavcev Dela.

Delo: Spremembe lastništva stvar odločitve lastnikov

Na Delu ocenjujejo, da nova vlaganja v lastništvo podjetja odražajo potencial, ki ga ima to časopisno založniško podjetje. "Spremembe lastništva družbe Delo so stvar odločitve njenih lastnikov. Uprava Dela si bo še naprej prizadevala, da upraviči zaupanje lastnikov in doseže zastavljene poslovne cilje podjetja," so danes zatrdili v družbi.