Laško za delnico Dela ponuja 135,50 evra

Enotni tečaj delnice Dela se je po današnji objavi prevzemne ponudbe s strani Pivovarne Laško, Radenske in Talisom oblikoval pri 134 evrih.

Objavljeno
02. april 2007 16.18
Pivovarna Laško
Ljubljana - Enotni tečaj delnice Dela se po današnji objavi prevzemne ponudbe s strani Pivovarne Laško, Radenske in Talisom, v kateri za delnico največje slovenske časopisno založniške družbe ponujajo 135,50 evra, v primerjavi s petkom ni spremenil; oblikoval se je pri 134 evrih. Kot je povedal Matjaž Bernik iz borzno posredniške družbe Ilirika, se tečaj ni bistveno spremenil, ker je bila cena pričakovana.

"Ponujena cena za delnico Dela je normalna, pričakovana. Ker so jo investitorji pričakovali, ne pomeni nobenega večjega presenečenja za trg vrednostnih papirjev," je ocenil Bernik. Sam je celo menil, da se bo delnica po objavi prevzemne ponudbe pocenila, saj se o prevzemu Dela s strani Laščanov čaka in ugiba že od prvih transakcij pred leti.

Prevzemna ponudba Pivovarne Laško, Radenske in Talisa se nanaša na vseh 667.464 delnic ciljne družbe oz. na 372.726 Delovih delnic, ki še niso v lasti prevzemnikov. Prevzemniki za delnico ponujajo 135,50 evra (32.471,22 tolarja) v denarju. Ponudba velja od danes do 3. maja do 12. ure, praga uspešnosti pa prevzemniki niso določili.

Prevzemniki so se dogovorili, da bo vse delnice Dela, pridobljene v prevzemni ponudbi, po koncu ponudbe pridobila Pivovarna Laško, ki bo tudi v celoti financirala nakup delnic. Dopuščajo tudi možnost, da bodo v prihodnosti delnice ciljne družbe prenesli iz pivovarne na druge družbe, ki so oziroma za katere se šteje, da so pri prevzemni ponudbi delovale usklajeno ali na koncernsko povezane družbe.

Tako bi jih lahko zaradi morebitne koncentracije sorodnih dejavnosti znotraj skupine povezanih podjetij Pivovarne Laško prenesli na družbo Talis, ki je v stoodstotni lasti pivovarne, pojasnjujejo v prevzemnem prospektu.

Prevzemniki ne načrtujejo prestrukturiranja

Namen prevzemne ponudbe je konsolidacija ciljne družbe. Prevzemniki ne načrtujejo prestrukturiranja, združevanja poslovnih funkcij ali spremembe lokacije poslovanja Dela in spreminjanja pogojev zaposlovanja pri prevzemnikih in ciljni družbi po končanem prevzemu. Prav tako, kot pojasnjujejo, prevzemna ponudba ne bo vplivala na obstoječa delovna mesta delavcev in poslovodstva ciljne družbe.

Pivovarna Laško, Radenska in Talis so skupaj lastniki 294.738 delnic Dela, kar predstavlja 44,16-odstotni delež. Pivovarna je lastnica 166.790 delnic oz. 24,99 odstotka delnic Dela, delež pa je pridobila več kot 12 mesecev pred objavo prevzemne ponudbe.
Radenska je lastnica 127.928 delnic oziroma 19,17 odstotka delnic Dela, pridobila pa jih je 9. marca po najvišji ceni 132,50 evra za delnico. Talis je lastnik 20 delnic Dela, pridobil pa jih je 7. marca po ceni 120,10 evra za delnico.

Prevzemniki so prevzemno namero za Delo objavili 12. marca, od takrat pa niso pridobili nobene delnice ciljne družbe, še pojasnjujejo.
Kot je razvidno iz delniške knjige, so poleg Laščanov in Radenske večji posamični lastniki Dela še Slovenska odškodninska družba (11,72 odstotka), Infond Holding (10,68 odstotka), Maksima ID (7,8 odstotka) in Kapitalska družba (6,17 odstotka).

Pivovarna Laško naj ne bi imela dolgoročnih interesov v Delu

Pivovarna Laško nima dolgoročnih interesov v Delu, čeprav uprava pivovarne ocenjuje, da gre za uspešno podjetje, ki je tudi osrednji slovenski časnik, je STA danes izvedela iz virov blizu Pivovarne Laško. Tako naj bi Pivovarna Laško pripravljala scenarij o prodaji svojega lastniškega deleža po prevzemu Dela. Tega deleža naj ne bi prodala tujcem, temveč nekemu slovenskemu podjetju, še navajajo v virih blizu Pivovarne Laško.