Letos padec BDP za 7,4 odstotka

Evropska komisija je v jesenski gospodarski napovedi ocenila, da bo Slovenija letos beležila zmanjšanje obsega BDP za 7,4 odstotka, 6,7-odstotno brezposelnost in 6,3-odstotni javnofinančni primanjkljaj.

Objavljeno
03. november 2009 12.14
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Bruselj - V prihodnjem letu in v letu 2011 se sicer Sloveniji tako kot nasploh območju evra po napovedi komisije obeta izboljšanje: 1,3-odstotna oziroma 2,0-odstotna rast. Vendar pa je komisija še maja Sloveniji za letos napovedala krčenje BDP za 3,4 odstotka, tako da so današnje ocene bistveno slabše od majskih, prav tako je Slovenija precej pod povprečjem v območju evra, ki naj bi letos beležilo 4,0-odstotni padec BDP.

Tudi napovedi glede javnofinančnega primanjkljaja so slabše od majskih. Slovenija bo letos po napovedih komisije beležila 6,3-odstotni primanjkljaj, prihodnje leto 7,0-odstotnega, v letu 2011 pa 6,9-odstotnega, medtem ko je komisija maja ocenila, da bo primanjkljaj Slovenije letos 5,5-odstoten, prihodnje leto pa 6,5-odstoten. Komisija je sicer oktobra proti Sloveniji sprožila postopek zaradi prekomernega javnofinančnega primanjkljaja.

Višja od majskih napovedi bo po današnjih ocenah Evropske komisije tudi stopnja brezposelnosti: letos naj bi dosegla 6,7 odstotka, v prihodnjem letu 8,3 odstotka, v letu 2011 pa 8,5 odstotka, medtem ko naj bi bila po majskih ocenah komisije letos 6,6-odstotna, v prihodnjem letu pa 7,4-odstotna. Še vedno je sicer napovedana stopnja brezposelnosti v Sloveniji nižja kot v povprečju v območju evra.

Območje evra čaka postopno okrevanje

Evropska komisija je v jesenski gospodarski napovedi ocenila, da je območje evra na poti postopnega okrevanja. Za letos komisija državam z evrom v povprečju še vedno napoveduje zmanjšanje obsega bruto domačega proizvoda (BDP) za 4,0 odstotka, a v prihodnjem letu naj bi območje evra beležilo 0,7-odstotno rast, v letu 2011 pa 1,5-odstotno. Napovedi o stopnji brezposelnosti so nekoliko boljše kot maja. Komisija območju evra za letos napoveduje 9,5-odstotno brezposelnost, za prihodnje leto 10,7-odstotno, v letu 2011 pa 10,9-odstotno, medtem ko je maja območju evra za prihodnje leto napovedala 11,5-odstotno brezposelnost.

Območje evra bo sicer v povprečju letos, prihodnje leto in v letu 2011 prekoračilo prag javnofinančnega primanjkljaja, ki ga dopušča pakt o stabilnosti in rasti, torej tri odstotke BDP. Za letos komisija državam z evrom v povprečju napoveduje 6,4-odstotni primanjkljaj, za prihodnje leto 6,9-odstotnega in za leto 2011 6,5-odstotnega.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia je danes potrdil, da bo na podlagi današnje gospodarske napovedi prihodnji teden na zasedanju finančnih ministrov EU priporočil začetek izvajanja izhodnih strategij najpozneje leta 2011, saj se obeta vzdržna rast, približno odstotek na leto v prihodnjih dveh letih.Velike težave pa bodo v prihodnjih letih v večini držav članic z javnofinančnim primanjkljajem in javnim dolgom, ki se bosta kot rezultat odzivanja na krizo s fiskalnimi spodbudami precej povečala. Proti 20 državam članicam, tudi Sloveniji, je Evropska komisija že sprožila postopek zaradi prekomernega primanjkljaja.

"Gospodarstvo EU prihaja iz recesije," je ob predstavitvi jesenske gospodarske napovedi poudaril komisar Almunia. A ob tem je opozoril, da so kljub vse več pozitivnim signalom razmere skrajno negotove.