Letošnji CeBIT z manj razstavljalci

V nemškem Hannovru bo za obiskovalce odprl vrata letošnji CeBIT, največji sejem informacijskih tehnologij, telekomunikacij in programske opreme na svetu.

Objavljeno
15. marec 2007 10.20
Hannover - V nemškem Hannovru bo danes za obiskovalce odprl vrata letošnji CeBIT, največji sejem informacijskih tehnologij, telekomunikacij in programske opreme na svetu. Kljub manj razstavljalcem organizatorji pričakujejo, da bo sejem, ki bo trajal do 21. marca, obiskalo podobno število ljudi kot lani - okoli 434.000. Letos se bo na 280.000 kvadratnih metrih predstavilo 6059 podjetij iz 77 držav, med njimi pa letos ni velikanov Apple, Hewlett-Packard in Cisco Systems, poročajo tuje tiskovne agencije.

Letos se poleg omenjenih v Hannovru med drugimi ne bodo predstavile tudi družbe Motorola, Nokia, Seiko Epson, Symantec in Lenovo.

Po navedbah organizatorjev je letošnji CeBIT prehoden, saj se naslednje leto obetajo spremembe. Trg je v fazi velikih sprememb, kar pa se mora poznati tudi pri tem sejmu, je dejal član uprave družbe Deutsche Messe, ki organizira sejem, Ernst Raue. Podjetja se soočajo s hudo konkurenco in nižanjem cen, poleg tega pa se je pri mnogo podjetjih znižal obseg denarja, namenjenega marketingu.

CeBIT naj bi spet postal bolj sejem za strokovnjake

Pomemben del koncepta "novega" sejma CeBIT naj bi bilo tako nižanje stroškov. Že letos je sejem razširil svoje pakete s popusti in razstavljalcem prodal na tisoče cenejših vstopnic. Prihodnje leto bodo sejem skrajšali na en dan, poleg tega pa naj bi se sejem "vrnil h koreninam" in ponovno postal bolj sejem za strokovnjake.

Leta 2001 je sejem obiskalo 850.000 ljudi, na njem pa se je predstavilo 8100 razstavljalcev. Lani se je sejem odvijal na 300.000 kvadratnih metrih površine, medtem ko je letos razstavnih prostorov za 20.000 kvadratnih metrov manj. Kot je dejal Raue, ni pomembno število hal, ampak število predstavljenih rešitev.

CeBITu konkurirajo bolj specifični sejmi

Na sejmu, ki mu konkurirajo drugi, bolj specifični sejmi, kot sta Consumer Electronics Show v Las Vegasu in 3GSM, ki je bil lani v Barceloni, bo tudi letos na ogled široka paleta novosti, od potrošniških izdelkov do rešitev za računalniško industrijo, banke, storitveni sektor. Med drugim bodo predstavili geografski informacijski sistem GIS, evropsko različico bolj znanega ameriškega globalnega sistema za pozicioniranje GPS.

Na sejmu tudi osem slovenskih podjetij

Na sejmu se bo letos predstavilo tudi osem slovenskih podjetij, in sicer Gama System, Globtel, IPS, Iskra Sistemi, Iskra Telecommunications Systems, Orfik, Tipro Keyboards in Xlab.

V Hannovru bo danes tudi neformalno srečanje ministrov EU, zadolženih za telekomunikacije, ki se ga bo udeležil tudi slovenski minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.