Libija namerava kupiti za milijardo dolarjev ruskih bojnih letal

Libija namerava v milijardo dolarjev vrednem poslu z Moskvo kupiti več kot 20 ruskih bojnih letal. Njihova skupna vrednost bi znašala okoli 670 milijonov evrov.

 


Objavljeno
19. oktober 2009 14.22
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Moskva - Libija namerava v milijardo dolarjev vrednem poslu z Moskvo kupiti več kot 20 ruskih bojnih letal, na podlagi neimenovanih vojaško-diplomatskih virov poroča ruska tiskovna agencija Interfax. Kupila naj bi 12 do 15 bojnih letal su-35, štiri letala su-30 in šest šolskih vojaških letal yak-130.


Kupoprodajne pogodbe bi lahko bile podpisane konec letošnjega leta ali v začetku prihodnjega leta, njihova skupna vrednost pa bi znašala okrog milijardo dolarjev oziroma 670 milijonov evrov.


V podjetju Rosoboronexport, ruskem izvozniku v državni lasti, ki nadzira rusko prodajo orožja v tujino, danes za komentar teh informacij niso bili dosegljivi.


O tem, da se Libija z Rusijo pogovarja o oborožitvenem poslu, se je začelo govoriti, ko je libijski voditelj Moamer Gadafi lani obiskal Moskvo. Ta severnoafriška država je večino svoje oborožitve kupila od nekdanje Sovjetske zveze v zadnjih letih hladne vojne.