Libijski nemiri prizadeli svetovno gospodarstvo

Nemiri v Libiji, ki ne pojenjajo, so prizadeli libijsko gospodarstvo in povzročili strm padec delnic na azijskih in evropskih trgih.

Objavljeno
22. februar 2011 13.21
Ka. K., delo.si
Ka. K., delo.si
Tripoli, Bruselj, Ljubljana - Nemiri v Libiji in na Bližnjem vzhodu so povzročili zaskrbljenost po vsem svetu, zato se je cena nafte dvignila na rekordno raven v zadnjih dveh letih in pol. Dvig cene je povzročil zaskrbljenost na trgih, zato so delnice končale v rdečih številkah.

Azijske borze so zaradi politične negotovosti zaprle svoja vrata. Analitiki so zaskrbljeni nad neustavljivo rastjo nafte, saj bo globalno vplivala na gospodarstvo in upočasnitev gospodarske rasti.

Padec na borzah v številkah

Japonski indeks Nikkei je končal v rdečem za 1,7 odstotka, prav tako tudi južnokorejski Kospi. Še bolj v negativnem je trgovanje zaključil hongkonški Hang Seng z 2,1 odstotka.

Delniški trg je prizadel tudi novozelandski potres, ki je povzročil 0,7 odstotni padec domačega indeksa NZX 50. Bolj kot nad padcem na delniškem trgu pa so zaskrbljeni, kakšne posledice bo imel potres na celotno gospodarstvo in rast državnega dolga. Novozelandski dolar je v primerjavi z ameriško valuto izgubil 2 odstotni točki.

Napetost se stopnjuje

Libija je dvanajsta največja izvoznica nafte in dnevno izvozi 1,1 milijona sodov surove nafte, zato nemiri močno vplivajo na svetovno dobavo. Nafta brent je dosegla vrednost 108,1 dolarjev za sodček, nato pa padla na 107,2 odstotka. Dvig bližnjevzhodne nafte vpliva tudi na podražitev ameriške lahke nafte, ki je poskočila na 93 dolarjev na sodček. "Zaradi nemirov je na trgu velika napetost, kar vpliva na spremembe cen. Videti je, da se napetosti v regiji ne bodo umirile kar tako," je povedal Yinxi Yu iz Barclays Capital.

Podjetja odvisna od goriva v težavah

Največ škode so zaenkrat utrpela podjetja, ki so odvisna od nafte. Nafta predstavlja 40 odstotkov stroškov za letalske družbe, tako da se bojijo, da bo kriza vplivala globoko v njihove prihodke. Tržne vrednosti letalskih podjetij so ob teh podatkih močno padle.

O zalogah nafte v libijski prestolnici Tripoli je slovenski podjetnik Jože Goričnik za Val 202 povedal, da so zaloge nafte na bencinskih črpalkah v veliki večini že pošle.