Liechtenstein nič več na seznamu davčnih oaz

OECD je s svojega sivega seznama davčnih oaz, ki so se zavezale k mednarodno dogovorjenemu davčnemu standardu, a še niso uvedle ustreznih ukrepov, odstranila Liechtenstein.

Objavljeno
11. november 2009 13.50
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ženeva - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je s svojega sivega seznama davčnih oaz, ki so se zavezale k mednarodno dogovorjenemu davčnemu standardu, a še niso v večjem merilu uvedle ustreznih ukrepov, odstranila tudi Liechtenstein. V septembru je to uspelo med drugim Avstriji in Švici.

 

Tudi Liechtenstein se je tako zdaj preselil na tretji seznam, na katerem je več deset držav oziroma davčnih jurisdikcij, ki so v veliki meri uvedle mednarodno dogovorjen davčni standard. Med njimi so Velika Britanija, Italija, Japonska, Slovenija, Francija, Nemčija, Rusija in ZDA.

 

OECD se je za to potezo odločila, potem ko je Liechtenstein sklenil še zadnja dva od skupaj 12 dvostranskih dogovorov o tesnejšem sodelovanju na področju izmenjave davčnih informacij. Zadnja dva odgovora je podpisal z Belgijo in Nizozemsko.

 

Kot je znano, je OECD je v začetku aprila v skladu s sklepi londonskega vrha skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) objavila več list davčnih jurisdikcij. Posamezne države je vanje razdelila glede na stopnjo sodelovanja na področju izmenjave davčnih informacij, potrebnih za boj proti davčnim utajam.

 

Največ zanimanja je vzbudila t.i. črna lista davčnih oaz, ki niso sprejele nobene zaveze glede spoštovanja mednarodnega standarda o izmenjavi davčnih podatkov. Na njej so se sprva znašli Kostarika, Malezija, Filipini in Urugvaj, vendar pa je OECD že nekaj dni po objavi liste sporočila, da na črni listi ni več nobene države, ker so se omenjene polno zavezale k izmenjavi davčnih podatkov.