Litostroj Jeklo še brez kredita za nakup Sistemske tehnike

Družba Sistemska tehnika z Raven na Koroškem in njena hčerinska družba Sistemska tehnika Armas nista prodani in sta še vedno v lasti skupine Viator & Vektor. Kupec ravenskih družb, ljubljanska družba Litostroj Jeklo, za nakup z bankami ni uspela skleniti primernega kreditnega aranžmaja.

Objavljeno
02. marec 2011 17.03
Ivan Praprotnik, Slovenj Gradec
Ivan Praprotnik, Slovenj Gradec
Ravna na Koroškem - Direktor Litostroja Jekla Miroslav Gnamuš je rekel, da bi njegova družba od posla tudi odstopila, če banke v tednu dni ne odobrijo posojila. Kakšna je kupnina za Sistemsko tehniko, ni znano; še ne dolgo nazaj je bil govor o petih milijonih evrov.

Skupina Viator & Vektor je hčerinski družbi Sistemska tehnika in Sistemska tehnika Armas na Ravnah prodajala že kar nekaj časa, predvsem pa potem, ko je predsednik njene uprave Zdenko Pavček zašel v finančne težave. Na Ravnah se je v zadnjih dveh letih oglasilo kar nekaj potencialnih kupcev »orožarske tovarne«, a do sklenitve posla še ni prišlo. Kar nekaj indicev govori o tem, da je Pavček za Sistemsko tehniko in Sistemsko tehniko Armas zahteval preveliko kupnino, kupci pa so ves čas špekulirali z dejstvom, da jo je lastnik prisiljen prodati in bo pri ceni prej ali slej popustil. Kakšen je bil aranžma med Viatorjem & Vektorjem in Litostrojem Jeklom, ni znano, poznavalci pa pravijo, da kupnina ni manjša od petih milijonov evrov.

Miroslav Gnamuš, direktor Litostroja Jeklo iz Ljubljane, ki na Ravnah že ima hčerinski Litostroj Ravne oz. tovarno stiskalnic, je preko svoje tiskovne predstavnice Polone Bohlin sporočil, da je njegova družba še vedno zainteresirana za nakup Sistemske tehnike. Po njegovem gre pri nakupu Sistemske tehnike za kompleksen posel, saj bi med Litostrojem Ravne in Sistemsko tehniko lahko izkoristili mnoge sinergijske učinke. Sistemska tehnika izdeluje opremo za metalurško proizvodnjo, komponente in rezervne dele, kovane valje, ima razvito toplotno obdelavo, hkrati pa je tudi proizvajalec oklepnih vozil in delov za artilerijska orožja. »Če do posla ne pride v tednu dni, ga bomo odložili najmanj za leto dni,« je rekel Miroslav Gnamuš.

Sistemska tehnika je v last Viatorja & Vektorja prišla pred leti, ko je Zdenko Pavček računal na velik orožarski posel s štirikolesnimi oklepniki Krpan. Izdelava okrog stopetdesetih oklepnikov - kasneje je bila na razpisu izbrana Patria, bi za družbo pomenila imeniten posel, ki pa se ni izšel po načrtih. Ko so se nad skupino Viator & Vektor začeli zbirati črni oblaki, je bilo njeno vodstvo prisiljeno začeti prodajati premoženje.

Na Litostroju Jeklu v Ljubljani so napovedali, da če posel vendarle ne bo sklenjen v nekaj dneh, ga bodo odložili najmanj za leto dni. Kaj to pomeni za Viator & Vektor in kaj za Sistemsko tehniko, nam navzlic trudu ni uspelo izvedeti. Milan Švajger, direktor Sistemske tehnike je izključil telefon, Lucija Mak Uhan z Viator & Vektorja pa je dejala, da o tem ne dajejo nikakršnih izjav.