Ljudje so čedalje bolj zaskrbljeni

Delodajalci so po podatkih davčne uprave letos vplačali 96 odstotkov obračunanih socialnih prispevkov, a je tudi štiriodstotni dolg zelo visok. V zadnjih treh mesecih se je ta zvišal za 20 milijonov evrov.

Objavljeno
06. november 2009 22.34
C. K.
C. K.
Ljubljana - Delodajalci so po podatkih davčne uprave letos vplačali 96 odstotkov obračunanih socialnih prispevkov, a je tudi štiriodstotni dolg za dajatev, ki je sicer sestavni del posameznikove bruto plače, zelo visok. V zadnjih treh mesecih se je ta dolg zvišal za 20 milijonov evrov in tako po prvih devetih mesecih letošnjega leta znaša 183 milijonov evrov.

V tem času podjetja z davčnim dolgom nad 4000 evrov niso plačevala prispevkov za skoraj 53.000 zaposlenih. Ni pa še znano število delavcev z neplačanimi prispevki, ki so zaposleni pri dolžnikih z dolgom do 4000 evrov.

 

Zavezanci so od januarja do konca septembra vplačali 3,824 milijarde evrov socialnih prispevkov: za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 2,440 milijarde evrov, za zdravstveno zavarovanje 1,344 milijarde evrov, za starševsko varstvo 19,742 milijona evrov in za zaposlovanje 20,569 milijona evrov.

 

V zadnjem desetletju so podatki o dolgu zaradi neplačevanja socialnih prispevkov večkrat razburili javnost, med krizo pa so ljudje še bolj zaskrbljeni. Kar štirikrat več kot lani jih letos preverja, ali so njihovi delodajalci zanje res plačali prispevke.

 

Več v sobotni tiskani izdaji Dela