Luka še brez dveh članov stare uprave

Dva člana uprave sta nadzornikom ponudila dogovor o sporazumnem odstopu, kar so nadzorniki sprejeli in jima omogočili nadaljnjo zaposlitev v Luki Koper. Gregor Veselko za zdaj ostaja na čelu družbe.

Objavljeno
28. avgust 2009 14.51
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper - Dva člana uprave, Marjan Babič (finance) in Boris Marzi (delavski direktor), sta nadzornikom ponudila dogovor o sporazumnem odstopu, kar so nadzorniki sprejeli in jima omogočili nadaljnjo zaposlitev v Luki Koper. Njun odpovedni rok traja tri mesece, vendar naj bi že čez 14 dni predlagali kandidate za namestnike. Gregor Veselko je nadzornikom predstavil svojo vizijo vodenja in desetih korakov iz krize, v kateri se je znašla družba. Nadzorniki se bodo o tej strategiji odločali na naslednji seji, 11. septembra, ko bo jasno, ali bo Veselko še naprej predsednik, ali morda le član uprave Luke Koper, denimo.

Še bolj kot kadrovske zadeve pa so bili na včerajšnji seji nadzornega sveta vroči polletni poslovni rezultati, o katerih bodo javnosti podrobneje poročali šele v ponedeljek. Toda Janez Požar, predsednik nadzornega sveta, ja pojasnil, da je kriza že dosegla dno. Zaskrbljujoče je, da je pretovor v pol leta padel za 21 odstotkov, prihodki so se znižali za 11 odstotkov, zaposlenih so imeli več ljudi, ki so ustvarili manj in so imeli za 16 odstotkov višje plače. »Upravi smo naložili naj pripravi več možnih scenarijev, tudi črnega, kako naprej, če se bo kriza nadaljevala,« je dejal Janez Požar.

Gregor Veselko je pojasnil, da je prejšnja uprava sicer zastavila takšno vizijo razvoja, ki je bila skladna tudi z njegovim razmišljanjem, vendar so v vseh teh letih pozornost te vizije preusmerili drugam, izven pristanišča: »Investiralo se je izven pristanišča in zanemarjalo dogajanje v osnovni pristaniški dejavnosti. To ne pomeni, da bi morali umikati zaledne terminale. Vprašanje je, kakšne ekspertize so izdelali, da so se odločali za takšen razvoj,« je dejal Veselko in na naše vprašanje odgovoril, da razmišljajo tudi o dezinvestiranju. Pripravili bodo analizo vseh naložb v infrastrukturo in v finančne naložbe in se jih bodo lotili sistematično. Veselku se 14-dnevni »time out«, ki so si ga vzeli nadzorniki glede svoje odločitev o njegovi usodi, zdi povsem korekten, toda: »Na seji sem povedal, da bi bilo zaradi operativnosti dobro, če bi se čimprej sestavila nova uprava. Že prej sem večkrat povedal, da izgubljamo čas. Odločitev o zamenjavi prejšnje uprave bi morali sprejeti dolgo prej.«

O konkretnejših ugotovitvah posebne revizije včeraj niso razpravljali. Upravi so naložili naj pripravi možnosti, ali naj v spornih investicijah v tujino Luka še sodeluje. Drugi krog revizije bo opravljen čez 11 tednov, ko bodo podrobneje preverili kakih sedem najbolj spornih potez prejšnje uprave, zatem pa pričakujejo predloge in nasvete reševanja nepravilnosti tudi s strani revizorske hiše Pricewaterhouse Coopers.

Na seji nadzornega sveta ni bilo Boris Popoviča. Janez Požar je to odsotnost predstavil kot opravičeno in da je pomembneje, ker potekajo dogovori med Luko in mestno občino Koper. Nadzorniki so denimo dali proste roke upravi, da odloči glede že črtanega soinvestitorstva z občino v eno od krožišč pred Luko Koper. Neuradno pa se ve, da Popovič ne soglaša z načinom zamenjave na vrhu Luke Koper in da na tej točki duhovi še niso povsem pomirjeni, kar je dokazovala tudi njhevoav včerajšnja odsotnost.