Madoff obtožuje banke, da so vedele, kaj dela

Finančni špekulant Bernie Madoff, ki je svoje stranke s prevaro olajšal kar za 65 milijard dolarjev, trdi, da so banke morale vedeti za nečednosti, vendar se namenoma niso poglabljale v podrobnosti.

Objavljeno
16. februar 2011 20.39
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
V prvem intervjuju, odkar so ga leta 2008 aretirali, je Bernard Madoff zatrdi, da so banke in hedge skladi vedeli za njegovo Ponzijevo shemo, njihov odnos pa bi se dalo opisati z besedami: »če delaš kaj narobe, mi za to nočemo vedeti«. Namesto tega so še kar sodelovale z njim in s tem mastno služile, poroča britanski Guardian.

Madoffove trditve bodo pomagale Irvingu Picardu, ki v imenu oškodovanih toži banke, ki so sodelovale z Madoffom - med njimi so tudi HSBC, Citigroup in JP Morgan. Od njih zahteva kar za 90 milijard dolarjev odškodnin. Banke naj bi namreč ignorirale sumljive posle Madoffa, v primeru banke JP Morgan pa naj bi šle stvari celo tako daleč, da je banka obvestila britanske oblasti o sumljivih poslih svojega komitenta, obenem pa je z njim še kar sklepala posle in pobirala zajetne provizije.

Madoff, ki trenutno prestaja 150-letno zaporno kazen, trdi, da Picardu z informacijami pomaga pri njegovi tožbi. Picard Madoffovih navedb ni komentiral, odvetniki, ki sodelujejo z Picardom, pa naj bi izjavili, da so Madoffove trditve glede pomoči navadna laž. Madoff je sicer pred časom že pokazal svoj odnos do žrtev s tem, ko je svojemu sojetniku zaupal, da so te dobile tisto, kar so si zaslužile, saj so se pustile zavesti lastnemu pohlepu.