Majcnova »mala šola«

Danes naj bi bil po eni od različic tako imenovanega wolfsburškega scenarija, za katerim stoji Prevent Dev Nijaza Hastorja, zadnji dan za odstop predsednika uprave Preventa Global v Slovenj Gradcu Ivana Majcna.

Objavljeno
13. november 2009 09.39
Ivan Praprotnik
Ivan Praprotnik
Slovenj Gradec - Živčna vojna v družini Prevent je vse hujša, ljudje, ki v njej sodelujejo kot glavni akterji, pa so vse bolj nervozni. Danes naj bi bil po eni od različic tako imenovanega wolfsburškega scenarija, za katerim stoji Prevent Dev Nijaza Hastorja, zadnji dan za odstop predsednika uprave Preventa Global v Slovenj Gradcu Ivana Majcna. »Če slovenjgraški direktor ne gre, bodo sankcije že v ponedeljek. Ustavljamo enega od programov za passate,« je prek trojice slovenskih sindikalistov v Slovenj Gradec sporočil pooblaščenec Preventa Dev za Global, Carsten Unverricht. Včeraj pa so bili sindikalni potniki na sever na »obisku« pri Ivanu Majcnu in njihov pogovor sploh ni bil prijazen. Očitno so tudi že stališča sindikatov nenaklonjena upravi, ki cinca s končno rešitvijo, ljudi pa pušča v dvomih za delovna mesta.

Ivan Majcen, predsednik uprave Preventa Globala svojega srečanja s trojico sindikalistov - Antonom Rozmanom iz Stupisa, Vladimirjem Zormanom iz Globalovega svobodnega sindikata in Lojzetom Raškom iz koroške ZSSS, ni hotel komentirati, ne povedati, o čem se je pogovarjal s predstavniki večine delavcev. Tudi sindikalisti niso bili kaj prida zgovorni, še največ korajže je imel tovarniški sindikalni šef Zorman, ki je le povedal, kako je bilo na srečanju z upravo. To je bila huda ura pri šefu Globala, ki je za skoraj vse slabo v družbi okrivil sindikate, tudi medije; tudi ti bi lahko bili krivi za slab imidž Preventa, ki morda prav zaradi tega ne bo mogel udejanjiti predvidenega podpisa pisma o nameri z (uradno še) skrivnim, v bistvu pa znanim rešiteljem Michelom Thierryjem.

»Predsednika uprave Majcna smo ponovno seznanili, da smo v Wolfsburg šli z izrecnim namenom, da se še enkrat pogovorimo o tistem, kar delavce najbolj zadeva, to je usoda delovnih mest. Mi v tem boju nimamo predsodkov pogovarjati se s komer koli, ki nam lahko pomaga; tudi z novim, še skritim partnerjem bi se, če bi se mogli. Devovo zagotovilo je ohranitev 750 delovnih mest. Morate vedeti, da nam gre res le za delovna mesta. Upravi smo rekli, vi odločite in presodite, ali imate boljšo rešitev, samo udejanjite jo že enkrat. A v primeru, če uprava nima boljših rešitev, naj se sama odloči, kaj bo. V takem primeru, menim, da je odstop še najbolj sprejemljiva rešitev,« je rekel Vladimir Zorman, predsednik Preventovih Svobodnih sindikatov.

Več v tiskani izdaji Dela.