Almunia in Steinbrueck čestitala Sloveniji

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia je izrazil veselje, da uvedba evra v Sloveniji ni povzročila večjih težav.Slovence je hkrati opozoril na spreminjanje cen v prihodnjih tednih.

Objavljeno
01. januar 2007 15.02
Joaquin Almunia
Evropska komisija z zadovoljstvom ugotavlja, da uvedba skupne evropske valute evro v Sloveniji ni povzročila večjih težav. "Čestitam slovenskim organom in vsem, ki so sodelovali pri izvedbi prevzema," je v današnjem sporočilu za javnost zapisal evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia. "To je pomemben dan za Slovenijo, ki je prevzela evro kot prva od držav, ki so se leta 2004 pridružile Evropski uniji," je dodal. Ob tem je Almunia pozval k previdnosti pri spreminjanju cen. "Ker Slovenci začenjajo plačevati in prejemati vračilo v evrih, jih želim opozoriti, naj bodo previdni v naslednjih nekaj dneh in tednih ter pozorni na cene," je zapisal. V Bruslju sicer opozarjajo, da bodo banke in trgovine prestale prvi pravi preizkus šele v sredo, saj je 2. januar v Sloveniji praznik.

Sloveniji čestitala tudi nemška zastopnica EU

Slovenijo kot novo državo v območju evra je danes poleg Evropske komisije pozdravila tudi Nemčija, ki z današnjim dnem prevzema predsedovanje Evropski uniji. "Sloveniji kot 13. članici območja evra izrekamo prisrčno dobrodošlico," je v sporočilu, objavljenem na spletni strani nemškega predsedstva EU, zapisal nemški minister za finance Peer Steinbrueck.

Po ocenah Steinbruecka sta se slovenska vlada in slovenska centralna banka "odlično" pripravili na prevzem skupne evropske valute. Dodal je, da bo nemško predsedstvo EU spremljalo še vse nadaljnje ukrepe v zvezi z uvedbo evra v Sloveniji, podpiralo pa bo tudi druge nove članice EU, da čim prej sprejmejo to denarno enoto.