Avstrijska centralna banka bo brez provizije menjala tolarje

Avstrijska centralna banka bo do vključno 28. februarja tolarske bankovce brez provizije menjala za evrske.

Objavljeno
02. januar 2007 17.39
Leta 2007 bo tolar predvidoma zamenjal evro
Dunaj - Avstrijska centralna banka je danes državljane obvestila, da bo do vključno 28. februarja tolarske bankovce brez provizije menjala za evrske, kar pomeni, da bo pri transakciji uporabila tečaj zamenjave, t.j. 239,64 tolarja za en evro. Avstrijska centralna banka, ki tolarskih kovancev ne bo menjala, je ob tem opozorila, da je mogoče v enem dnevu in v enkratni transakciji zamenjati tolarski znesek v protivrednosti do 1000 evrov.

Vstop sosednje države v območje evra je še en pomemben korak k poenostavitvi gotovinskega plačilnega prometa, je na svojih spletnih straneh zapisala avstrijska centralna banka, ki je prepričana, da se bodo s tem številni Avstrijci in Avstrijke v prihodnjih dopustniških mesecih spet lahko prepričali o prednostih evra.

Medtem ko bo avstrijska centralna banka tolarske bankovce sprejemala le do konca februarja, pa bodo slovenske banke, hranilnice in pošte valuti brezplačno menjale do vključno 1. marca, nato pa bodo za to zaračunavale provizijo. Po tem datumu bo tolarje v evre brezplačno menjala Banka Slovenije, in sicer tolarske bankovce brez časovne omejitve, tolarske kovance pa do 31. decembra 2016. Slovenija je 1. januarja kot prva od desetih držav, ki so članice EU postale 1. maja 2004, vstopila v območje evra.