Bajuk: Skrb glede dviga cen ostaja

Po besedah finančnega ministra Bajuka smo evro v Sloveniji izpeljali brezhibno. Po njegovih besedah pa ostaja skrb o učinkih evra na morebiten dvig cen v prihodnjih tednih in mesecih.

Objavljeno
29. januar 2007 19.29
Andrej Bajuk na novinarska konferenci po 100 redni seji vlade
Bruselj – "Postopek uvedbe evra smo v Sloveniji izpeljali brezhibno, seveda pa ostaja skrb tako Slovenije kot tudi Evropske komisije o učinkih evra na morebiten dvig cen v prihodnjih tednih in mesecih," je danes pred pričetkom srečanja finančnih ministrov držav z evrom v Bruslju povedal slovenski finančni minister Andrej Bajuk. Dejal je, da ima Slovenija vzpostavljen sistem informiranja javnosti, da pa morajo podjetniki in trgovci razumeti, da se cene ne oblikujejo samo na osnovi ponudbe ampak tudi povpraševanja.

Glede na danes objavljeno anketo britanskega časnika Financial Times, ki kaže, da večina prebivalcev trinajstih držav z evrom, med katerimi je od začetka tega leta tudi Slovenija, skupni evropski valuti ni naklonjena, je Bajuk poudaril, da gre za "žalostno ugotovitev, ker podatki kažejo ravno nasprotno". Ugotovitev časnika pomeni za Evropsko centralno banko (ECB), Evropsko komisijo in Unijo kot celoto izziv, da se stvari razčistijo, javnost pa zadostno obvesti o vseh učinkih skupne evropske valute, je menil.

Finančni ministri v torek o uvedbi evra v Sloveniji

Pri tem je slovenski minister za finance navedel, da se je v Sloveniji gospodarska rast povečala, kar tudi kaže na stabilnost. O uvedbi evra v Sloveniji bodo v torek govorili finančni ministri EU, ko se bodo seznanili s poročilom Evropske komisije o tem vprašanju. Poročilo govori o zamenjavi gotovine ter prehodu administrativnih, finančnih in računovodskih sistemov na evro, zajema pa tudi gibanje cen v obdobju pred uvedbo evra. Slovenija nanj nima pripomb.

Tradicionalno srečanje finančnih ministrov držav z evrom

Bajuk se danes udeležuje tradicionalnega srečanja finančnih ministrov držav z evrom, ki se redno sestajajo na predvečer zasedanja vseh finančnih ministrov povezave. Ministri evroskupine, ki jo vodi luksemburški premier Jean-Claude Juncker, so že pričeli s sestankom. Uvodoma jim bo predsedujoči EU, nemški finančni minister Peer Steinbrueck predstavil prioritete nemškega predsedovanja. Nemčija bo sicer na področju ekonomskih in finančnih zadev delovala v skladu z 18-mesečnim skupnim programom predsedujoče trojke, torej še Portugalske in Slovenije.

Ministri bodo med drugim spregovorili o končanju postopka zaradi presežnega primanjkljaja proti Franciji, pripravljati pa se bodo začeli tudi na marčevski vrh EU in na srečanje skupine industrijsko najbolj razvitih držav G-7.