Banke prilagajajo provizije za polog kovancev

Nova ljubljanska banka je le ena od bank, ki so se odzvale na opozorila podjetij glede provizij za polog kovancev. Provizije so večinoma zvišale, kar je prizadelo mala podjetja, ki poslujejo s kovanci.

Objavljeno
06. februar 2007 17.24
Za NLB je uspešno polletje
Ljubljana - Banke so se odzvale na opozorila podjetij glede provizij za polog kovancev, ki so jih večinoma zvišale še pred uvedbo evra, kar je prizadelo predvsem mala podjetja iz nekaterih specifičnih sektorjev, ki največ poslujejo s kovanci. V Novi Ljubljanski banki (NLB) so tako v začetku tega tedna provizije za polog kovancev prepolovili, podobno razmišljajo še v nekaterih bankah, v drugih pa položaj še preučujejo.

V NLB so s ponedeljkom znižali nadomestila tako za pologe kot tudi za dvige kovancev za pravne osebe. Pri dvigih kovancev z računov pravnih oseb in zasebnikov so znižali nadomestilo s štirih na dva odstotka od zneska, pri čemer najnižja provizija znaša pet evrov. Še do 18. januarja je minimalni znesek pri upravljanju s kovanci v NLB znašal 41,73 evra.

Tudi pri pologih kovancev na račune so v NLB za vse pologe nad 30 evrov znižali nadomestilo s štirih na dva odstotka od zneska, minimalno pet evrov. Pri pologih kovancev, ki so nižji od 30 evrov, pa so nadomestilo izenačili z nadomestilom za pologe bankovcev. To npr. na bančnem okencu znaša 0,33 evra oz. odvisno od bonitetne razvrstitve stranke.

Za podjetja, ki imajo z banko celovitejši poslovni odnos in večji obseg tovrstnega poslovanja, v NLB nadomestilo oblikujejo individualno in pripravijo posebno ponudbo tako za pologe kot dvige kovancev. Kot še poudarjajo v NLB, so se za preoblikovanje cen za oskrbo s kovanci odločili na osnovi ugotovitev iz analize gotovinskega poslovanja ter preučitve tržnih razmer in konkurence.
Položaj na tem segmentu poslovanja preučujejo tudi v Gorenjski banki, kjer pa v zadnjem času provizij za pologe kovancev niso spreminjali. Te tako znašajo štiri odstotke od zneska oz. najmanj 2,2 evra. Za spremembe se bodo odločili, če bodo za to obstajali utemeljeni razlogi, so za STA pojasnili v Gorenjski banki.

Že s 1. februarjem so nadomestilo za polog kovancev znižali v Abanki, in sicer s štirih na 1,9 odstotka. Nasprotno jo bodo v Banki Celje s prihodnjim ponedeljkom zvišali - z veljavnih 0,27 odstotka od zneska na 1,86 odstotka oz. najmanj dva evra. Pri tem bodo pologe kovancev do vrednosti 20 evrov obravnavali enako, kot da gre za bankovce, kjer pa obračunavajo provizijo v višini 0,27 odstotka od zneska oz. najmanj 0,42 evra.

Večina bank je provizije za polog kovancev že nekaj mesecev pred uvedbo evra zvišala z 0,25 na štiri odstotke. Kot so pojasnili v Abanki, so se za to odločili oktobra 2005. Pri poslovanju s tolarji višje provizije niso predstavljale problema, so pa podjetniki začeli nanje opozarjati sredi januarja. Kot so denimo opozorili na novinarski konferenci GZS konec januarja, zvišanje provizij najbolj prizadene mala podjetja iz nekaterih specifičnih sektorjev, ki imajo pri svojem poslovanju največ opravka s kovanci, med drugim male gostinske obrate, slaščičarne, taksiste, upravljalce avtomatov, manjše drogeriste,...