Banke spodbujajo zbiranje tolarskih kovancev

Banke pred uvedbo evra z različnimi akcijami svoje stranke pozivajo, naj čim prej prinesejo tolarske kovance in jih položijo na bančne račune ali jih zamenjajo v bankovce.

Objavljeno
11. december 2006 08.20
Ljubljana - Banke pred uvedbo evra z različnimi akcijami svoje stranke pozivajo, naj čim prej prinesejo tolarske kovance in jih položijo na bančne račune ali jih zamenjajo v bankovce. Na te pozive se odziva vse več strank, so ocenili v nekaterih večjih bankah, kjer pričakujejo tudi, da se jih bo za to potezo v prihodnjih tednih odločilo še več.

V NLB so povedali, da so v okviru akcije Izpraznite hranilnike do začetka decembra zbrali 138 ton kovancev v skupni vrednosti 356 milijonov tolarjev. Ob tem so nanizali, da je tona zbranega drobiža v poprečju vredna 2,5 milijona tolarjev, en kilogram pa je torej vreden okrog 2500 tolarjev.

V NKBM so od začetka avgusta, odkar spremljajo te podatke, zbrali skupno 43 ton tolarskih kovancev. Kot so povedali, to predstavlja približno sedem milijonov kosov kovancev v skupni vrednosti 121 milijonov tolarjev.

Da se je skozi leta v hranilnikih in drugod nabralo veliko tolarskih kovancev, po mnenju nekaterih bank priča tudi višina zneskov posameznih pologov. V SKB banki so ocenili, da se povprečni pologi kovancev vrtijo okrog vrednosti med 5000 do 10.000 tolarjev. V banki Bank Austria Creditanstalt Ljubljana pa večinoma beležijo pologe kovancev v višini 4000 tolarjev.

Nekatere banke so z namenom, da bi štetje kovancev potekalo hitreje, namestile posebne avtomate, s pomočjo katerih lahko občani sami preštejejo kovance. Marsikdo pa se, kot opažajo v bankah, odloči, da bo kovance podaril v dobrodelne namene. V ta namen je večina bank namestila posebne posode, v katerih zbira kovance za različne namene.