Banke uspešno izvedle vse ukrepe

Finančne institucije in trgovci se danes pospešeno pripravljajo na sredo, ko bo nastopil prvi delovni dan po uvedbi evra v Sloveniji. Po enem tednu se bo znova začelo trgovati tudi na Ljubljanski borzi.

Objavljeno
02. januar 2007 19.35
Menjava evrov 1. januarja v dežurni banki NLB na Tvačarjevi ul 17 v Ljubljani.
Ljubljana - Ob prehodu leta so banke izvedle vse načrtovane ukrepe in aktivnosti za prehod na evro. V poslovanje so bili uspešno vključeni bančni avtomati, uporaba bančnih kartic in POS terminalov poteka nemoteno, so sporočili iz Združenja bank Slovenije (ZBS). V sredo bodo bančne poslovalnice odprli po običajnih urnikih, po načrtih bo mogoče opravljati vse bančne storitve.

Obisk v dežurnih poslovalnicah je bil danes večji kot v ponedeljek, predvsem v večjih krajih in v poslovalnicah v bližini nakupovalnih središč. Tudi danes so bili obiskovalci večinoma starejši občani, nekaj je bilo tudi tujcev. Večji del povečanega obiska pa so predstavljali predvsem gostilničarji in manjši trgovci. Veliko je bilo menjav v evrske kovance in bankovce manjših vrednosti, v banke je bilo vrnjenih tudi precej tolarskih kovancev.

Zaključeni so postopki preračunavanj stanj na bančnih računih (transakcijski račun, vloge in depoziti, krediti in drugi računi). Prav tako so banke skoraj v celoti že končale vse postopke, ki zagotavljajo otvoritev celotnega poslovanja. Manjše banke so danes že tudi odprle elektronske poti.

V območju evra je bil danes delovni dan. Zato so se vse banke že danes vključile v plačilne sisteme, ki omogočajo poravnavo plačil v evrih. V Target sistemu so banke do 13. ure izvedle 70 plačil, prejele pa so jih 180. V žiro kliringu je bilo izvedenih 156 plačil.

Od srede dalje bodo poslovalnice bank odprte po ustaljenem odpiralnem času, prav tako bodo na voljo elektronske tržne poti in izvajanje plačil. Začela se bo tudi redna izmenjava podatkov prek zbirnega centra Bankarta za nove plačilne instrumente. Po načrtih bo mogoče opravljati vse bančne storitve.

V dežurnih bankah danes večji obisk kot v ponedeljek

V dežurnih bančnih poslovalnicah, ki so bile danes tako kot v ponedeljek v 43 krajih po Sloveniji odprte od 10. do 14. ure, so drugi dan po uvedbi evra zabeležili nekoliko večji obisk občanov in pravnih oseb kot v ponedeljek. V bančne poslovalnice so prišli večinoma starejši ljudje in nekateri gostinci in trgovci, ki so v ponedeljek in torek že poslovali, so povedali v nekaterih bankah.

V dežurnih poslovalnicah Nove Ljubljanske banke (NLB) tako v Ljubljani kot v drugih manjših krajih so danes zabeležili večji obisk kot v ponedeljek, ko so našteli skoraj 1100 ljudi. "Ker je danes še praznik, imajo ljudje čas za obisk bank za zamenjavo tolarjev v evre. V poslovalnice pa so prihajali tudi podjetniki. Ljudje menjajo zlasti večje tolarske apoene v manjše evrske apoene," so povedali v NLB.

V dežurni poslovalnici Abanke v središču Ljubljane je že ob 10. uri prad vrati čakalo veliko število ljudi. Vrsta čakajočih je bila dolga, samo v prvi uri so opravili več kot 300 transakcij, je povedala vodja ekspoziture.

Iz mariborske poslovalnice Nove kreditne Banke Maribor (NKBM) Tabor so sporočili, da so danes beležili veliko gnečo, ki je primerljiva s tisto ob plačilnih dneh, ko so nakazane pokojnine ali plače. Veliko je bilo malih obrtnikov in lastnikov lokalov, ki so se nekoliko pozno odločili za oskrbo z evrsko gotovino. Tolarski znesek, ki ga lahko občani zamenjajo v evre, znaša okoli 360.000 tolarjev, so pojasnili.
V poslovalnici avstrijske banke Sparkasse v Ljubljani so navedli, da je bilo danes precej pestro in da tudi v prihodnjih dneh pričakujejo povečan obisk. Sicer pa znaša povprečen znesek, ki ga stranke menjajo v evre, do 100.000 tolarjev, so dodali.

Od 9. do 12. ure je bilo mogoče tolarje zamenjati tudi na blagajni Banke Slovenije v Ljubljani, kjer so prav tako zabeležili precej večji obisk kot v ponedeljek.

Trgovine poslovale okrnjeno

Trgovine po Sloveniji so v minulih dneh poslovale precej okrnjeno. V ponedeljek je bila odprta le peščica trgovin - Mercator je namreč odprl štiri prodajalne, in sicer v Mariboru, Portorožu, Preddvoru in v Zgornjem Jezerskem, vse Tuševe in Sparove trgovine pa so bile zaprte.

Danes trgovci obratujejo po nedeljskem delovnem času. Spar je odprl megamarkete Interspar, ki so tudi sicer odprti ob nedeljah, medtem ko so Sparove prodajalne zaprte. Mercator je danes odprl vrata več kot 340 poslovalnic, Tuševe trgovine pa obratujejo po nedeljskem delovnem času. Redni delovni čas bodo trgovine uvedle v sredo.

Cene blaga in storitev bodo do konca letošnjega junija še vedno zapisane v evrih in tolarjih, je pa poslej vodilna cena zapisana v evrih in ne več v tolarjih. Obdobje dvojnega obtoka bo veljalo še do vključno 14. januarja; do takrat je mogoče plačevati v tolarjih in evrih, medtem ko morajo trgovci kupcem vračati evrsko gotovino.

NLB in ostale banke v pripravah na začetek plačilnega prometa

V Novi Ljubljanski banki (NLB) so vse aktivnosti prehoda na evro doslej tekle gladko in brez večjih težav. "Prvi del scenarija velika poka je za nami. A ni še čas za proslavljanje, saj je v sredo izredno pomemben dan, ko bomo odprli poslovalnice in aktivirali vse storitve za naše stranke, med njimi tudi najpomembnejšo, to je plačilni promet," je na današnjem srečanju z novinarji v Ljubljani povedal vodja projekta evro v NLB Savo Dinjaški.

V NLB se tako kot v vseh bankah po Sloveniji danes pospešeno pripravljajo na sredo - prvi delovni dan, ki bo potekal v evrih. Kot je povedala sovodja projekta evro v NLB, zadolžena za IT, Marija Triplat, so danes v eni bančni poslovalnici NLB simulirali prvi delovni dan. "Stekel je plačilni promet v evrih, povezali smo se z zunanjimi sistemi. Do tega trenutka ocenjujemo, da je ta prvi, testni delovni dan v evrih potekel uspešno, z nekaj manjšimi težavami, ki smo jih uspešno odpravili," je poudarila.

V sredo zjutraj bodo ob 6. uri začele delati vse sodobne tržne poti, bančne poslovalnice se bodo odprle po običajnem delovnem času, stekel pa bo tudi plačilni promet, je nanizal Dinjaški. Doslej so vse aktivnosti uvedbe evra potekale uspešno. V NLB je v ponedeljek po Dinjaškijevih besedah delalo 700 ljudi, danes 650. V ponedeljek so bila od 20. ure naprej vsa stanja na računih že ažurirana, torej združena tudi s stanji na nekdanjih deviznih evrskih računih.

Tudi bankomati so po njegovih navedbah na evro prešli uspešno. V sistemu danes uspešno deluje 583 oz. 98 odstotkov vseh bankomatov NLB, 17 pa je v prostorih, ki se bodo za stranke odprli v sredo, je povedal Dinjaški. Kot zanimivost je nanizal, da je bilo v prvih minutah po uvedbi evra v Sloveniji na bankomatih opravljenih več kot 400 transakcij.

Trgovanje borze od jutri po običajnem urniku

Potem ko je Ljubljanska borza zaradi učinkovitega in varnega prehoda na evro v letu 2006 trgovanje končala s 27. decembrom, bo v sredo možen ponovni vnos naročil v valuti evro za vse borzne člane že od 7. ure dalje. Trgovanje bo potekalo po običajnem urniku med 9.30 in 13. uro.

S prvim trgovalnim dnem v letu 2007 v valuti evro bo borza borzne tečajnice pripravljala v evru. Z namenom dvojnega označevanja cen v skladu z zakonom pa bo še vse do 30. junija objavljala borzne tečajnice tudi še v tolarjih, in sicer po tečaju zamenjave na svoji spletni strani.