Barroso: Tudi evro v Sloveniji dokaz, da EU ni le fraza

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je med dosežki finskega predsedstva izpostavil dogovor o novi schengenski časovnici in vstop Slovenije v območje evra.

Objavljeno
15. december 2006 16.37
Bruselj - "Obstaja močna volja za to, da bi EU delovala, o tem ni nikakršnega dvoma," je v Bruslju poudaril predsedujoči uniji, finski premier Matti Vanhanen, ob predstavitvi bilance finskega predsedstva po koncu dvodnevnega vrha EU.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je ob tem med dosežki finskega predsedstva izpostavil dogovor o novi schengenski časovnici in vstop Slovenije v območje evra. Tudi to pomeni, da "Evropa rezultatov" ni zgolj fraza, je poudaril.

Barroso: Ne potrebujemo drame, da bi imeli dosežke

Finsko predsedstvo je svoje delo, ki ni bilo vselej lahko, opravilo "profesionalno, umirjeno in odločno", je dejal Barroso. "Ne potrebujemo drame, da bi imeli dosežke," je poudaril in med najvidnejšimi dosežki izpostavil tudi uvedbo evra v Sloveniji in dogovor o novi schengenski časovnici, ki predvideva odpravo nadzora na notranjih mejah v EU konec leta 2007.

Največji dosežek je Reach

Med največjimi dosežki finskega predsedstva sta Vanhanen in Barroso izpostavila sprejetje največjega zakonskega svežnja v EU, ki bo urejal nadzor nad kemikalijami, imenovanega Reach, sedmega okvirnega raziskovalnega programa in proračuna za leto 2007.

Barroso pa je posebej omenil še direktivo o storitvah, globalizacijski sklad, oblikovanje stališča o skupni zunanji energetski politiki in pridružitev Romunije in Bolgarije s 1. januarjem prihodnje leto.

Vanhanen: Moramo ukrepati, zato da bomo lahko kaj spremenili

Prizadevanja finskega predsedstva EU so bila usmerjena na državljana, je še dejal Vanhanen. "Moramo ukrepati, zato da bomo lahko kaj spremenili ," je poudaril. "Kar smo dosegli doslej, smo dosegli skupaj, in kar bomo dosegli v prihodnje, bomo prav tako dosegli skupaj," je zatrdil in nemškemu predsedstvu zaželel dobro predsedovanje.