Berlusconijeva izguba podpore vznemirila finančne trge

Italijanski premier je danes ostal brez absolutne večine v parlamentu, kar pomeni, da bo vlada težko sprejela krizne ukrepe.

Objavljeno
08. november 2011 16.47
Posodobljeno
08. november 2011 17.36
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Rim -  Italijanski premier Silvio Berlusconi je danes ostal brez potrebne absolutne večine v parlamentu, kar pomeni, da bo vlada, če bo vitez še vztrajal na položaju, težko sprejela ambiciozne reforme, s katerimi namerava Italijo izkopati iz gospodarske krize. Protikrizni ukrepi pa so v Italiji tem trenutku še kako potrebni. Je pa italijanski parlament danes izglasoval zaključni račun lanskega proračuna zaradi česar so vodilne evropske borze dan končale z rastjo. Na vrednosti je pridobil evro, podražila pa se je tudi nafta.

Kot smo že pisali, so finančni trgi zaradi nestabilnih političnih razmer v državi močno volatilni. Donosi na desetletne državne obveznice so padli na 6,45 odstotka, kar je približno toliko, kolikor so imele Grčija, Irska in Portugalska, ko so zaprosile za mednarodno finančno pomoč.

Jutri se v Italiji začne tudi intervencija skupine strokovnjakov Evropske komisije in Evropske centralne banke. Ti bodo poskrbeli, da bo Berlusconijeva vlada izpolnila obveznosti, ki jih nalagajo sprejeti varčevalni ukrepi. »Bistveno je, da Italija sledi zadanim fiskalnim ciljem in zagotovi sprejem strukturnih reform, s katerimi bodo spodbudili gospodarsko rast,« je  povedal evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Po njenih izračunih trenutne ravni donosov italijanskih obveznic letno pomenijo dodatnih 8,7 milijarde evrov stroškov financiranja dolga, kar je nevzdržno za proračun. Po zadnjih napovedih vlade bodo letos stroški obresti odplačila državnega dolga znašali okoli 85 milijard evrov oziroma okoli 5,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa najmanj 5,5 odstotka BDP.

Napovedi še ne vključujejo najnovejših znižanj ocen o gospodarski rasti niti zadnjih ukrepov za spodbuditev gospodarske rasti. Slednje bi v obliki tako imenovanega maksi dopolnila k programu stabilnosti že danes morala obravnavati senatna komisija za proračun, a ga vlada še ni predložila.