Bogataši pravijo, da jim 7 milijonov dolarjev ni dovolj

Tudi milijon dolarjev ni več to, kar je bilo včasih, kaže raziskava ameriškega podjetja Fidelity investments. Več kot štirje od desetih ameriških milijonarjev so namreč na vprašanje ali se čutijo bogate, odgovorili, da ne.

Objavljeno
15. marec 2011 10.52
Posodobljeno
15. marec 2011 12.28
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
London - Kot trdijo, bi potrebovali vsaj 7,5 milijona dolarjev, kar je okoli 5,5 milijona evrov, da bi imeli občutek resničnega bogastva. To je dejalo okoli 42 odstotkov od več kot 1000 vprašanih milijonarjev. Za sodelovanje v anketi so morali imeti vprašani po pisanju Reutersa na računu vsaj milijon dolarjev, pri čemer pa niso upoštevali nepremičnin, ki jih imajo v lasti, ali prihrankov na pokojninskih računih.

"Vse osebe, ki so sodelovale v raziskavi, so bogate," je dejal Sanjiv Mirchandani iz Fidelity investmenta. "Vendar se še vedno bojijo, da za časa svojega življenja, ne bi imeli dovolj premoženja," dodaja Mirchandani.

Povprečna starost anketiranih je bila 56 let, v povprečju pa imajo 3,5 milijona dolarjev premoženja. Obseg premoženja, ki je potreben za občutek bogastva, raste z leti, pojasnjuje Sanjiv. "Primerjajo se s svojimi kolegi, prav tako razmišljajo o upokojitvi, ki naj bi bila dolga. Poleg tega potrebujejo za financiranje življenskega stila še več premoženja," je dejal Michael Durbin, predsednik Fidelity investmenta.

Kljub temu so milijonarji malenkost bolj optimistični, kot so bili leta 2009, ko se 46 (štirje odstotki več kot letos) odstotkov vprašanih milijonarjev ni čutilo bogate. Anketiranci so tudi bolj optimistični glede ekonomske situacije v ZDA, menijo namreč, da se bo stanje kljub sedanji šibkosti gospodarstva, do konca leta popravilo.

Fidelity je še opozoril, da ima 5 odstotkov najbogatejših Američanov v lasti 55 odstotkov bogastva v državi.