Bonitetna hiša: Tuje naložbe so zelo tvegane

Presenetljiva ugotovitev družbe Bisnode - v slovenskem gospodarstvu je tujega kapitala za samo približno šest odstotkov.

Objavljeno
08. november 2011 19.19
Posodobljeno
09. november 2011 05.00
Vesna Bertoncelj Popit, gospodarstvo
Vesna Bertoncelj Popit, gospodarstvo

Ljubljana – Medtem ko se veliko strankarskih veljakov zadnje čase zavzema za prodajo večine državnega premoženja, bonitetna hiša Bisnode na podlagi svojih ocenjevalnih metod ugotavlja, da je poslovanje podjetij s tujo ali mešano lastnino izjemno tvegano, možnost neuspeha pa precej večja kot pri podjetjih v domači lasti.

Ta ocena je presenetljiva, saj si je Slovenija vedno želela več tujih naložb, res pa pri njihovem pridobivanju ni bila zelo uspešna. V okviru Evropske unije se tako uvrščamo med države z najmanjšim deležem neposrednih tujih investicij. Po podatkih Banke Slovenije je od leta 2004 do 2009 k nam priteklo za 10,5 milijarde evrov tujih neposrednih investicij, kar je precej manj kot v druge nove članice EU.

V slovenskem gospodarstvu je podjetij s tujim kapitalom samo okoli šest odstotkov. Kljub temu so ta podjetja leta 2010 ustvarila petino vseh prihodkov in dobro tretjino vsega lanskega izvoza. Hkrati so poslovala z vsega 12 odstotki registriranega kapitala. Dobra polovica teh podjetij je lani poslovala z dobičkom, to je manj kot pri slovenskih podjetjih, ki jih je z dobičkom poslovalo 69 odstotkov. Prihodki podjetij s tujim kapitalom so se lani povečali za 34 odstotkov, tisti z domačim kapitalom pa za 38 odstotkov. Plačilna disciplina tujih podjetij je podobna kot pri podjetjih v slovenski lasti, hkrati pa imajo tuja podjetja manjkrat blokiran račun.

V zadnjih 20 letih, torej od leta 1991, je bilo pri nas ustanovljenih skupaj 19.197 poslovnih subjektov s tujim ali mešanim kapitalom. Zdaj je aktivnih še malo več kot deset tisoč podjetij ali približno 55 odstotkov. Po podatkih bonitetne hiše Bisnode je kar 90 odstotkov podjetij v tuji lasti po velikosti mikro, samo 1,8 odstotka pa jih ima več kot sto zaposlenih.

Finančna strokovnjakinja Mirjana D. Perko pravi, da je novih podjetij v tuji lasti čedalje manj, to je menda zlasti zaradi gospodarskega položaja pa tudi znižanja bonitetne ocene Slovenije. Podjetja v tuji lasti se bolj zanimajo za vlaganje v posredništvo in trgovino ter v specializirana gradbena dela. V teh dejavnostih je 19 odstotkov vseh poslovnih subjektov s tujim kapitalom v Sloveniji, desetodstotni delež imajo graditelji stavb. S stališča prihodkov pa izstopajo podjetja s tujim kapitalom v proizvodnji motornih vozil, prikolic in polprikolic, ki ustvarijo 80 odstotkov celotnih prihodkov dejavnosti, ter v proizvodnji koksa in naftnih derivatov, kjer je delež poslovnih subjektov s tujim kapitalom 80-odstoten, v vodnem prometu pa 70-odstoten. Največ tujih investicij v Slovenijo prihaja iz Evropske unije (Avstrija, Nemčija, Italija, Francija) in Švice. Ker pa je delež podjetij s tujim kapitalom tako majhen, prevladuje prepričanje, da bi s prijaznejšim okoljem za tujce pritegnili več tujega kapitala, ki bi lahko povečal tako zaposlenost kot dodano vrednost.